Doba určitá. Môžem skončiť v práci skôr, ak mám choré dieťa?

Pracovný pomer na dobu určitú aj na neurčitý čas sa dá skončiť  dohodou k ľubovoľnému dňu. Pracovný pomer na dobu určitú aj na neurčitý čas sa dá skončiť dohodou k ľubovoľnému dňu. Zdroj: photl.com

Pracujem na dobu určitú od 1. januára do 31. decembra 2013. Môžem ukončiť pracovný pomer skôr? Môjmu synovi sa zhoršil zdravotný stav, má ísť na liečenie, potrebujem byť s ním a neviem ako mám postupovať. Má 28 mesiacov. Dal by sa ukončiť pracovný pomer aj dohodou? Ako rýchlo?

 

Poradňa: Pracovný pomer na dobu určitú aj na neurčitý čas sa dá skončiť  dohodou k ľubovoľnému dňu. S dohodou musí súhlasiť zamestnanec aj zamestnávateľ.  Ak zamestnávateľ nesúhlasí a zamestnanec dá výpoveď, pracovný pomer na základe výpovede sa skončí  uplynutím výpovednej doby, ktorá je jeden mesiac  (ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok) a začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

Vzhľadom na vek dieťaťa môže matka alebo otec dieťaťa čerpať rodičovskú dovolenku, a to až do troch rokov veku dieťaťa.  Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú a zamestnankyňa  je na rodičovskej dovolenke, aj v takom prípade sa skončí pracovný pomer uplynutím dojednanej doby, pokiaľ sa zamestnanec a zamestnávateľ nedohodnú inak.

Ďalšou možnosťou je  čerpanie voľna  bez náhrady mzdy z dôvodu existencie dôležitej osobnej prekážky v práci v zmysle  ustanovenia § 141 ods. 1 Zákonníka práce, v zmysle ktorého má zamestnanec nárok na pracovné voľno bez náhrady mzdy počas starostlivosti o dieťa mladšie ako desať rokov, ktoré nemôže byť z vážnych dôvodov v starostlivosti detského výchovného zariadenia, v ktorých starostlivosti inak je.

V zmysle ustanovenia § 141 ods.2  písm c) bod. 1, zamestnankyňa má rok nárok na poskytnutie pracovného voľna  s náhradou mzdy najviac na sedem dní v roku na sprevádzanie rodinného príslušníka na vopred určené liečenie, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné  a nebolo ho možné vykonať mimo pracovného času.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Pracovný Dieťa Choré Starostlivosť Pomer Doba Rodičovská Skončenie Určitá OČR
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy