Pracujem na dobu určitú. Je možné predčasne ukončiť zmluvu?

Pri zmluve na dobu určitú a dobu neurčitú platia rovnaké pravidlá.Pri zmluve na dobu určitú a dobu neurčitú platia rovnaké pravidlá. Zdroj: photl.com

Chcela by som vedieť, či môže zamestnávateľ predčasne ukončiť pracovný pomer na dobu určitú. Ak áno, mám nárok na odstupné?

Poradňa: Ak máte dohodnutý pracovný pomer na dobu určitú, váš pracovný pomer sa končí uplynutím dojednanej doby, ale neznamená to, že zamestnávateľ vás nemôže prepustiť aj skôr ako pred uplynutím dohodnutej doby. Spôsoby skončenia dôvody skončenia pracovného pomeru zamestnávateľom musia byť vždy v súlade so Zákonníkom práce a sú rovnaké v prípade pracovného pomeru na dobu určitú aj na dobu neurčitú.  Pracovný pomer možno skončiť písomnou dohodou, písomnou výpoveďou danou zamestnávateľom, okamžitým skončením alebo skončením v skúšobnej dobe.

Pracovný pomer možno skončiť dohodou ku dňu, na ktorom sa zamestnanec aj zamestnávateľ písomne dohodli. V dohode nemusia byť uvedené dôvody skončenia, pokiaľ ich uvedenie zamestnanec nepožaduje alebo pokiaľ sa pracovný pomer nekončí z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 a) až c) Zákonníka práce, ktorým sa budeme venovať nižšie.

Výnimočne môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer so zamestnancom spôsobom nazývaným okamžité skončenie pracovného pomeru. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer týmto spôsobom len výnimočne, a to ak sa zamestnanec dopustil závažného porušenia pracovnej disciplíny alebo ak bol odsúdený pre úmyselný trestný čin. Pracovný pomer sa končí okamihom doručenia oznámenia o okamžitom skončení.

Výpoveď zamestnancovi nemožno dať bezdôvodne, ale len z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 Zákonníka práce, ktoré uvádzame nižšie:

a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť

1. zrušuje alebo

2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách,

c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,

d) zamestnanec

1. nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce,

2. prestal spĺňať požiadavky podľa § 42 ods. 2 Zákonníka práce (napr. vymenovanie do funkcie)

3. nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom vo vnútornom predpise alebo

4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,

e) sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Ak ste sa teda počas trvania vášho pracovného pomeru stali nadbytočným a zamestnávateľ vám dá výpoveď, môže sa váš pracovný pomer skončiť aj pred uplynutím doby určitej.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutí  výpovednej doby. Výpovedná doba  je jeden mesiac, ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok, inak je dva a v niektorých prípadoch v závislosti od dôvodu výpovede aj tri mesiace. Výpovedná doba začne plynúť prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

Podľa toho, aký bol dôvod výpovede, môže mať zamestnanec nárok na odstupné. Zamestnanec má nárok na odstupné, ak sa pracovný pomer skončil z jedného z dôvodov uvedených v  článku Odstupné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výpoveď Predčasné Ukončenie Zmluvy Doba Odstupné Určitá Pracovnej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy