Pri výpovedi invalidnému zamestnancovi je potrebný súhlas úradu práce

Ak neexistujú dôvody výpovede podľa Zákonníka práce, zamestnávateľ nemôže dať výpoveď.Ak neexistujú dôvody výpovede podľa Zákonníka práce, zamestnávateľ nemôže dať výpoveď. Zdroj: photl.com

Sme dve zamestnankyne chránenej dielne, s ktorými zamestnávateľ uzavrel pracovnú zmluvu na dva roky. Po dvadsiatich dvoch mesiacoch, čiže dva mesiace pred zmluvou určenou dobou, nám chce ukončiť pracovný pomer s tým, že už sa viac tomu nechce venovať. Aké sú naše možnosti? Obe sme čiastočne invalidné.

Poradňa: Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú, skončí sa uplynutím dojednaného času. Predčasné skončenie je možné  okrem iného aj výpoveďou danou zamestnávateľom, ale nie bezdôvodne ani nie z ľubovoľného dôvodu, ktorý si zamestnávateľ určí.

Ak dáva výpoveď zamestnávateľ, môže tak urobiť len z jedného z nasledovných dôvodov  podľa Zákonníka práce:

a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť

1. zrušuje alebo

2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách,

c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,

d) zamestnanec

1. nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce,

2. prestal spĺňať požiadavky podľa § 42 ods. 2 Zákonníka práce ( voľba alebo vymenovanie do funkcie napr. štatutárneho orgánu)

3. nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom vo vnútornom predpise alebo

4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,

e) sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Ak ani jeden z týchto dôvodov neexistuje, zamestnávateľ nemôže dať výpoveď. Nárok na odstupné by však zamestnankyniam nevznikol, lebo pracovný pomer trval menej ako dva roky (v prípade výpovede danej zamestnávateľom z dôvodu podľa ods . a) až c) vyššie vzniká nárok na odstupné, len ak pracovný pomer trval viac ako dva roky.   Ak dá zamestnávateľ zamestnankyniam výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

Ak trval pracovný pomer viac ako jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace. Počas výpovednej doby pracovný pomer stále trvá a zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnankyniam prácu; ak ju neprideľuje, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnankyne majú nárok za  čas trvania prekážky v práci na náhradu mzdy.

Súčasne, ak chce dať zamestnávateľ výpoveď invalidnému zamestnancovi, môže tak urobiť len sú súhlasom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Tento súhlas  nie je potrebný,  len  ak je dôvodom výpovede zrušenie alebo sťahovanie zamestnávateľa, disciplinárne dôvody na strane zamestnanca alebo sa výpoveď dáva zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok.

Výpoveď nemožno dať bezdôvodne, ak  existuje  zákonný výpovedný dôvodov, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby a k výpovedi invalidnému zamestnancovi sa vyžaduje súhlas úradu práce. Ako je uvedené v čitateľskom námete, do skončenia pracovného pomeru uplynutím doby určitej zostávajú dva mesiace; ak by aj zamestnávateľ  splnil všetky vyššie uvedené podmienky a zamestnankyniam výpoveď, pracovný pomer by sa skončil  skôr uplynutím doby určitej ako výpovednej doby.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Úrad Dielňa Práce Výpoveď Doba Súhlas Určitá Chránená
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy