Predlžuje sa zmluva automaticky po uplynutí doby určitej?

Po uplynutí doby určitej sa zmluva automaticky predlžuje na dobu neurčitú.Po uplynutí doby určitej sa zmluva automaticky predlžuje na dobu neurčitú. Zdroj: photl.com

Pracovnú zmluvu som podpísala 5. septembra 2011 na jeden rok. Posledný augustový deň som sa svojho nadriadeného pýtala, či so mnou rátajú aj po tomto termíne. Povedal mi že rozhodne áno. Na moju otázku či spíšeme dodatok zmluvy alebo novú zmluvu už teda na dobu určitú, mi povedal že ved zo zákona sa mi automaticky predĺži.

V zmluve nemám priamo uvedené že ak prídem do práce 6.9 tak sa mi automaticky predlžuje. Len sa odvoláva na zákonník práce.Chcem len vedieť či mi nemusia dať dodatok § 71 ods. 2. Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak. Nechcem byť nedôverčivá ale kde mám zaručené že mi niekto o týždeň nepovie ved sme sa dohodli že tu budete do konca septembra.

Syn má uzatvorenú pracovnú zmluvu na dobu určitú,  dňa 31.08.2012 mu skončilo druhé predĺženie zmluvy na dobu určitú a zamestnávateľ (nestihol) nepredĺžil od 1.9.2012 túto zmluvu o ďalší rok.Syn ďalej pracuje, a pýta sa, môže považovať túto pracovnú zmluvu za zmluvu na dobu neurčitú podľa paragrafu 48 čl. 1, pretože odmieta dodatočné predlženie zmluvy po 1.09.2012 spätne ako nezákonný postup.  Môže  odmietnuť aj nový návrh zmluvy na dobu neurčitú, ak mu ju zamestnávateľ  predloží? 

Poradňa:   V zmysle citovaného  ustanovenia Zákonníka práce platí, že ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú. V takomto prípade pracovný pomer naďalej trvá za nezmenených podmienok s tým, že zo zákona dochádza k zmene trvania pracovného pomeru na dobu neurčitú. Zákon nevyžaduje v takomto prípade, aby zamestnanec aj zamestnávateľ vykonali aj písomnú zmenu pracovnej zmluvy, t.j. ani jedna zmluvná strana nemá povinnosť takúto zmenu dohodnúť a podpísať. V prípade, ak zamestnávateľ a zamestnanec podpíšu po dátume predĺženia pracovného pomeru na dobu neurčitú, ku ktorému došlo na základe zákona, aj dodatok, resp. dohodu o zmene pracovnej zmluvy, v ktorom konštatujú, že došlo k predĺženiu pracovného pomeru na dobu neurčitú, jednalo by sa podľa nášho názoru o zosúladenie právneho a faktického stavu.

Ak by sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodli inak, t.j. na predĺžení trvania pracovného pomeru na inú dobu ako na neurčitú, jednalo by sa o dohodu o zmene pracovných podmienok, pričom zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a táto povinnosť mu vyplýva z ustanovenia § 54 Zákonníka práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa Zmluva Zmluvy Predĺženie Doba Určitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa
 
Staršie správy
Staršie správy