Môže zamestnávateľ zmeniť zmluvu na dobu určitú?

Učiteľka v materskej škôlke.Učiteľka v materskej škôlke. Zdroj: photl.com

Chcem sa opýtať, mala som uzatvorenú zmluvu od 5.6.2011 do 30.6.2012 v školstve ako učiteľka MŠ. Najskôr mi riaditeľ povedal, že mi zmluvu predlžuje na ďalší školský rok 2012/2013. Dnes mi ale oznámil, že nie, že uzatvára mi ju len na pol roka a to do 31.1.2013. Mám to podpísať? Rada by som bola, keby táto zmluva ostala na dobu jedného roka tak, ako sme sa doposiaľ dohodli. Zatiaľ som ešte nič nepodpisovala.

Poradňa: Podľa právneho stavu platného do 31.8.2011, pracovný pomer na dobu určitú bolo možné dojednať najviac na dva roky a v rámci dvoch rokov ho možno predĺžiť alebo opätovne dojednať najviac dvakrát. Podľa aktuálneho znenia Zákonníka práce od 1.9.2011 možno pracovný pomer na dobu určitú uzatvoriť najdlhšie na tri roky a v rámci troch rokov možno pracovný pomer predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac trikrát.

Pracovné pomery na dobu určitú, ktoré boli dojednané pred 1.9.2011 sa skončia uplynutím doby, na ktorú boli dojednané. Ich následné predĺženie alebo opätovné dojednanie sa spravuje už ustanoveniami nového znenia Zákonníka práce (t.j. po 1.9. je možné aj tretie predĺženie pracovnej zmluvy).

Za opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu sa považuje pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného,  navrhované opätovné dojednanie pracovného pomeru nie je v rozpore so Zákonníkom práce a záleží len na účastníkoch dohody, t.j. zamestnancovi a zamestnávateľovi, či sa  rozhodnú navrhovanú pracovnú zmluvu uzatvoriť. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa Na Zmena Škôlka Zmluva Materská Doba Dobu Určitú Určitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy