Kedy dochádza k automatickému predĺženiu pracovného pomeru?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Mala som uzatvorenú pracovnú zmluvu so zamestnávateľom na dobu určitú, a to do 30.6.2012. V ten deň som mala voľno. Zamestnávateľ sa do tej doby nevyjadril, či mi zmluvu predlžuje a 3.7.2012 som bola v práci a riadne som odpracovala 8 hodín. Môže mi zemestnávateľ ešte predĺžiť PZ, alebo som už nemala do práce vôbec chodiť?

Poradňa: Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú, skončí sa uplynutím tejto doby. Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

Ak vychádzame z vyššie citovaného ustanovenia § 71 ods. 2 Zákonníka práce, najprv je potrebné určiť, či zamestnanec aj po uplynutí dohodnutej doby pokračoval vo vykonávaní prác, pričom zamestnávateľ o tom vedel. Ak zamestnanec vykonával prácu bez vedomia zamestnávateľa alebo napriek zákazu zamestnávateľa, pracovný pomer sa nebude považovať za predĺžený na neurčito.

Ak zamestnanec vykonáva prácu po uplynutí dojednanje doby , t.j. po 30.6.2012, so súhlasom alebo s vedomím zamestnávateľa, k ukončeniu pracovného pomeru uplynutím dojednanej doby nedošlo a pracovný pomer sa zmenil na pracovný pomer na dobu neurčitú.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Práca na dobu určitú zmena na dobu neurčitú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy