Schválenie dovolenky - písomne alebo ústne?

poradnaporadna

Mám nahlásenú dovolenku u zamestnávateľa od januára 2012 ústnou formou. Každý mesiac som mu to pripomínal a teraz v júni mi povedal, že čo chcem, keď to nemám nahlásené písomne. Dovolenku mám nahlásenú na august 2012 a mám už aj zaplatenú. Písomne som o ňu požiadal mailom a zamestnávateľ mi odpovedal, že sa mi vyjadrí neskôr, môže mi zrušiť dovolenku?

Poradňa: Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca.

 

Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca. Zamestnávateľ môže zamestnancovi zmeniť čerpanie dovolenky alebo ho z dovolenky odvolať. Pre posúdenie otázky, či sa v konkrétnom prípade jedná o zmenu čerpania dovolenky aj so všetkými právnymi následkami a nárokmi zamestnanca, ktoré z toho vyplývajú, je potrebné zisťovať, akým spôsobom prebieha schvaľovanie dovoleniek u zamestnávateľa. Ak je u zamestnávateľa bežnou praxou, že schvaľovanie dovolenky prebieha len na základe e-mailového oznámenia zamestnanca zamestnávateľovi, možno aj vo vyššie uvedenom prípade dovolenku považovať za schválenú.

Bežnou praxou u zamestnávateľov býva, že dovolenku schvaľuje zamestnávateľ písomne na tzv. dovolenkovom lístku svojím podpisom, prípadne môže k schváleniu dovolenky dôjsť aj e-mailovým potvrdením alebo v špeciálnej elektronickej aplikácii u zamestnávateľa. Spôsob, akým bude prebiehať schvaľovanie dovolenky, závisí od konkrétneho zamestnávateľa.

 

Ak bola dovolenka schválená a následne zamestnávateľ zmení zamestnancovi jej čerpanie alebo ak zamestnanec odcestuje na dovolenku a zamestnávateľ ho z nej odvolá, zamestnávateľ je povinný nahradiť zamestnancovi náklady, ktoré mu bez jeho zavinenia vznikli preto, že zamestnávateľ mu zmenil čerpanie dovolenky alebo ho odvolal z dovolenky. Tieto náklady zamestnanca môžu predstavovať napríklad storno poplatok za zrušenie dovolenky, poplatkov za výmenu letenky, ak je zamestnanec nútený sa vrátiť z dovolenky skôr a pod.

23.07.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Dovolenka zrušenie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy