Skončenie pracovného pomeru na dobu určitú

poradnaporadna

Od 1.5.2009 som bola zamestnaná na dobu určitú počas zastupovania pracovníčky na materskej a rodičovskej dovolenke. Počas zastupovania som otehotnela a odišla na materskú dovolenku 10.10.2010. Momentálne som na rodičovskej dovolenke. Zastupuje ma iný pracovník, prijatý na dobu určitú. Pracovníčka, ktorú som zastupovala, sa však nevrátila po 3 r. do práce, ale dala výpoveď. Na základe toho ma zamestnávateľ vyzval buď hneď nastúpiť, alebo mi ukončí prac. pomer. Moje dieťa má len 1.5 roka a nemôžem ešte pracovať. Chcem byť na RD do 3.r. Zamestnávateľ teda ukončil môj prac. pomer výpoveďou k 22.6.2012. Postupoval zamestnávateľ správne? Nemohol mi zmeniť zmluvu napr. na dobu neurčitú, aby som sa mohla po RD vrátiť do práce? Veď zastupovaná pracovníčka dala výpoveď.

Poradňa: Pracovný pomer na dobu určitú končí uplynutím doby, na ktorú bol dojednaný, t.j. nie je potrebné žiadny ďalší úkon ani zo strany zamestnanca ani zamestnávateľa a zamestnanec a zamestnávateľ nie sú povinní navzájom sa o tejto skutočnosti informovať. Nejedná sa o výpoveď, ale o skončenie pracovného pomeru uplynutím dojednanej doby.

 

Vo vyššie uvedenom prípade predpokladáme, že pracovný pomer bol dojednaný na dobu určitú počas trvania materskej a rodičovskej dovolenky zamestnankyne XY. Ak sa tejto zamestnankyni materská/rodičovská dovolenka skončila, tým uplynula aj doba trvania pracovného pomeru zastupujúcej zamestnankyne. V súvislosti s výpoveďou zasupovanej zamestnankyne zamestnávateľ mohol, ale nemusel ponúknuť zastupujúcej zamestnankyni miesto.

 

02.07.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Rodičovská zastupovanie doba určitá
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy