Predĺženie pracovného pomeru na dobu určitú

poradnaporadna

Manželku pred rokom aj niečo prijali do zamestnania v jednom obchodnom reťazci na polovičný úväzok. Dali jej zmluvu na dobu určitú na pol roka. Už dvakrát jej predĺžili zmluvu na dobu určitú stále na pol roka. Dokedy jej môžu dávať zmluvu na dobu určitú, prípadne kedy jej musia dať zmluvu na dobu neurčitú? A čo v prípade, že by počas zmluvy na dobu určitú otehotnela?

Poradňa: Prácou na polovičný úväzok sa označuje práca vykonávaná v pracovnom pomere na kratší pracovný čas. Pre posúdenie tejto otázky je podstatné, že sa jedná o pracovný pomer, t.j., medzi zamestnancom a zamestnávateľom bola uzatvorená pracovná zmluva a nie niektorá z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

 

Podľa právneho stavu platného do 31.8.2011, pracovný pomer na dobu určitú bolo možné dojednať najviac na dva roky a v rámci dvoch rokov ho možno predĺžiť alebo opätovne dojednať najviac dvakrát. Podľa aktuálneho znenia Zákonníka práce od 1.9.2011 možno pracovný pomer na dobu určitú uzatvoriť najdlhšie na tri roky a v rámci troch rokov možno pracovný pomer predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac trikrát.

 

Pracovné pomery na dobu určitú, ktoré boli dojednané pred 1.9.2011 sa skončia uplynutím doby, na ktorú boli dojednané. Ich následné predĺženie sa spravuje už ustanoveniami nového znenia Zákonníka práce (t.j. po 1.9. bolo možné aj tretie predĺženie pracovnej zmluvy o ďalšieho pol roka).

 

Ak pri predlžovaní pracovného pomeru na dobu určitú nie je použitý postup v súlade so zákonom, takýto pracovný pomer môžeme považovať za pracovný pomer na neurčitý čas, lebo v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu. Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnávateľ porušil alebo poruší ustanovenia Zákonníka práce, ktoré upravujú podmienky predlženia pracovného pomeru na dobu určitú, tento pracovný pomer sa bude považovať za pracovný pomer na dobu neurčitú.

 

Ak je dojednaný pracovný pomer na dobu určitú a zamestnankyňa je tehotná, pracovný pomer sa aj v takomto prípade skončí uplynutím dojednanej doby, pokiaľ sa zamestnávateľ a zamestnanec nedohodnú inak t.j. zamestnávateľ nie je povinný predĺžiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou z dôvodu jej tehotenstva.

 

26.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Doba urcita predlzenie Poradna 2012
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy