Opätovné predĺženie pracovného pomeru

poradnaporadna

Píšete, že podľa §48 odst. 1 prvá veta Zákoníka práce, tretie uzatvorenie pracovnej zmluvy na dobu určitú do 2 rokov sa považuje za zmluvu na dobu neurčitú. Mne končí Dodatok č.2 k Pracovnej zmluve t.j. tretia zmluva na dobu určitú 31. 12. 2011. Na oboch dodatkoch k Pracovnej zmluve maličkým písmom zamestnávateľ udáva, že je to Dohoda o zmene prac. podmienok v zmysle § 54 Zák. práce. Má zamestnávateľ právo na to, že dva týždne pred 31. 12. 2011 mi ústne povedal aby som rátal s tým, že končím k uvedenému dátumu? Nemala tam byť dvojmesačná výpoveď? Ak áno aké kroky mám podniknúť aby nebolo so mnou vybabrané?

Poradňa: Vo svojej otázke citujete zo staršieho vyjadrenia uvedeného v našej poradni. V súčasnosti, podľa právnej úpravy platnej od 1.9.2011, je možné pracovný pomer na dobu určitú dojednať najviac na tri roky a v rámci troch rokov predĺžiť alebo opätovne dojednať najviac trikrát.

 

Dodatok k pracovnej zmluve je vlastne dohodou o zmene pracovnej zmluvy, vo Vašom prípade sa jedná konkrétne o dohodu o zmene dojednania o trvaní pracovného pomeru. Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú, končí sa uplynutí m dojednanej doby a nejedná sa o výpoveď, takže zamestnanec nemá nárok na zotrvanie v pracovnom pomere počas výpovednej doby a ani na odstupné. Zákon nestanovuje zamestnávateľovi povinnosť, aby zamestnancovi oznámil, že po uplynutí doby určitej nemá zamestnávateľ záujem na predlžení pracovného pomeru a z toho vyplýva, že zamestnávateľ môže takého oznámenie vykonať aj v posledný deň trvania pracovného pomeru. Na druhej strane platí, že ak zamestnanec pokračuje vo výkone práce po uplynutí doby určitej so súhlasom alebo s vedomím zamestnávateľa, platí, že pracovný pomer sa predlžuje.

02.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Predlzenie doba neurcita urcita
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy