Automatické predĺženie pracovného pomeru na dobu určitú

poradnaporadna

Chcel by som sa opýtať ohľadom predĺženia pracovnej zmluvy na dobu určitú. U môjho zamestnávateľa som dňa 23.4.2009 podpísal zmluvu na dobu určitú do 31.12.2009. Ani po tomto dátume mi však nebola predĺžená zmluva a tak aj v súčasnosti pracujem stále u tohto zamestnávateľa avšak bez zmluvy. Chcel by som vedieť či sa náhodou zmluva na dobu určitú nemôže predĺžiť aj automaticky.

Poradňa: Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú, skončí sa uplynutím tejto doby. Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

 

Ak vychádzame z vyššie citovaného ustanovenia § 71 ods. 2 Zákonníka práce, najprv je potrebné určiť, či zamestnanec aj po uplynutí dohodnutej doby pokračoval vo vykonávaní prác, pričom zamestnávateľ o tom vedel.

 

Ak zamestnanec vykonával prácu bez vedomia zamestnávateľa alebo napriek zákazu zamestnávateľa, pracovný pomer sa nebude považovať za predĺžený na neurčito. Ak zamestnanec vykonáva prácu po 31.12.2009 so súhlasom alebo s vedomím zamestnávateľa, k ukončeniu pracovného pomeru uplynutím dojednanej doby nedošlo a pracovný pomer sa zmenil na pracovný pomer na dobu neurčitú.

 

09.06.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Predlzenie pracovneho pomeru na dobu urcitu
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy