Výpoveď z pracovného pomeru na dobu určitú

poradnaporadna

Mám zmluvu na dobu určitú, čiže do 1.mája 2011. Chcela by som sa spýtať, ak chcem dať ešte pred týmto termínom z mojej strany výpoveď, či mi môj zamestnávateľ môže dať 2 mesačnú výpovednú lehotu? A či mi môže zamestnávateľ zakázať ísť na PN-ku a ako som platená počas PN.

Poradňa: Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnanca aj pre zamestnávateľa a vo Vašom prípade je dva mesiace, táto skutočnosť vyplýva priamo zo zákona, nedá sa povedať, že zamestnávateľ rozhoduje, či Vám ju dá alebo nedá. Ak chcete skončiť pracovný pomer skôr, môžete požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou, ale nie je povinnosťou zamestnávateľa Vám vyhovieť a súhlasiť s dohodou. Ak budete uznaná za PN, nemôže Vám zamestnávateľ zakázať, aby ste zostali doma a dodržiavali stanovený liečebný režim, ale na druhej strane môže aj kontrolovať, či tento režim dodržiavate.

 

Náhrada príjmu počas PN sa poskytuje za kalendárne dni, pričom prvých desať kalendárnych dní platí zamestnávateľ. Výška náhrady príjmu je v období od prvého dňa do tretieho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 25% denného vymeriavacieho základu zamestnanca a od štvrtého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do desiateho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 55% denného vymeriavacieho základu.

 

28.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Vypoved zmluvy na dobu urcitu
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy