Skončenie rodičovskej dovolenky a nárok na podporu v nezamestnanosti

poradňaporadňa

O mesiac mi končí rodičovská dovolenka a návrat do pôvodného zamestnania nevyzerá ružovo. Aké sú moje možnosti po skončení pracovného pomeru? Zaratáva sa mi do odpracovaných rokov u daného zamestnávateľa i dĺžka Materskej a Rodičovskej dovolenky? Čo pre mňa znamená ak v KOLEKTÍVNEJ ZMLUVE máme zakotvenú takúto klauzulu: "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer dohodou ešte pred začatím plynutia výpovednej doby, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné vo výške päťnásobku priemerného mesačného zárobku". (čiže, ak mi k 30.1. 2010 končí rodičovská dovolenka a zamestnávateľ mi nedoručil výpoveď mám nárok na odstupné vo výške päťnásobku priemerného mesačného zárobku) Z čoho sa bude počítať premerný zárobok potrebný na odstupné? (bude to z posledného štvrťroka odpracovaného u daného zamestnávateľa)?

Poradňa:Ak hovoríme o zarátavaní rokov pre účely vzniku nároku na podporu v nezamestnanosti , platí nasledovné: V zmysle zákona o sociálnom poistení, poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej tri roky, t.j. 1095 dní.

Zamestnancovi sa prerušuje povinné poistenie v nezamestnanosti v období, v ktorom čerpá rodičovskú dovolenku. Vznik prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti sa posudzuje rovnako ako zánik poistenia v nezamestnanosti a skončenie prerušenia tohto poistenia sa posudzuje rovnako ako vznik tohto poistenia, t.j., počas prerušenia poistenia nie je osoba povinne poistená v nezamestnanosti a toto obdobie sa nezohľadní ako doba poistenia v nezamestnanosti na účely nároku na dávku v nezamestnanosti.

Počas rodičovskej dovolenky môže byť fyzická osoba dobrovoľne poistená v nezamestnanosti .Ak by sa fyzická osoba po skončení rodičovskej dovolenky zaevidovala na úrade práce a podala by si žiadosť o dávku v nezamestnanosti, nárok na dávku v nezamestnanosti by jej mohol vzniknúť len v prípade dosiahnutia potrebnej doby poistenia v nezamestnanosti v posledných štyroch rokoch pred dňom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Do tohto obdobia by sa počítalo aj obdobie dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, za predpokladu, že poistné bol platené v správnej výške a včas.

Ustanovenie kolektívnej zmluvy popísané v čitateľskej otázke znamená, že v prípade, ak zamestnávateľ navrhne zamestnancovi skončenie pracovného pomeru a zamestnanec ho príjme, t.j. ešte predtým ako začne plynúť výpovedná doba, zamestnanec má nárok na odstupné v uvedenej výške. Keďže zamestnankyňa je t.č. na rodičovskej dovolenke, nie je možné jej dať výpoveď z dôvodu nadbytočnosti, ale len z dôvodu, ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ, čo však zamestnávateľovi nebráni v tom, aby zamestnanca kontaktoval s návrhom na ukončenie pracovného pomeru dohodou.

V citácii z kolektívnej zmluvy sa neuvádza, aký dôvod skončenia pracovného pomeru zakladá nárok na odstupné, preto v tejto súvislosti upozorňujeme na zákonné ustanovenia, a to :
V prípade skončenia pracovného pomeru výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods.1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce t.j. http://kariera.zoznam.sk/sk/cl/100373/462733/Vypoved-dana-zamestnavatelom. ) patrí zamestnancovi odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy