Firma končí. Ako sa dohodnúť na odstupnom?

Zamestnanec si musí dať pozor na dôvody skončenia pracovného pomeru uvedené v dohode.Zamestnanec si musí dať pozor na dôvody skončenia pracovného pomeru uvedené v dohode. Zdroj: photl.com

Firma, v ktorej pracujem desať rokov končí z organizačných dôvodov 31.8.2012. Nedostala som doteraz žiadnu výpoveď a zamestnávateľ na otázku, či ukončíme pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou, v ktorej bude uvedené odstupné odpovedá, že to má čas v posledný deň, pritom všetka dokumentácia i pečiatky sa odovzdávajú tri dni pred 31.8.2012. Mám požiadať o skončenie dohodou s tým, že sa v nej uvedie odstupné, alebo ak dostanem len výpoveď z organ.dôvodov, vyplýva to zamestnávateľovi zo zákona?

Poradňa: Ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ, je daný výpovedný dôvod podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm a) Zákonníka práce. V prípade, ak je daná výpoveď,  pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Ak pracovný pomer zamestnanca trval ku dňu doručenia výpovede najmenej päť rokov, výpovedná doba je tri mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Ak zamestnanec ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiada zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnávateľ je povinný tejto žiadosti vyhovieť a zamestnancovi vznikne nárok na odstupné v sume násobku počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba a priemerného mesačného zárobku. Zjednodušene, zamestnanec si môže  vybrať, či odpracuje výpovednú dobu alebo či skončí pracovný pomer dohodou a dostane odstupné.

V tomto prípade je skutočne možné riešiť situáciu priamo dohodou až na konci mesiaca, ale je potrebné, aby si zamestnanec dal pozor na dôvody skončenia pracovného pomeru uvedené v dohode, zamestnancovi totiž vzniká nárok na odstupné len v prípade skončenia pracovného pomeru z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm a) alebo písmene b)  Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zamestnancovi podľa prvej vety patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

Ak zamestnávateľ z akéhokoľvek dôvodu nebude chcieť priamo uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru, je potrebné, aby zamestnankyňa hneď pri doručení výpovede požiadala o skončenie pracovného pomeru dohodou, v takomto pírade je zamestnávateľ povinný jej vyhovieť a vyplatiť odstupné za dobu, počas ktorej by trvala výpovedná doba. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy