Dá sa bojovať s nevýhodnenou prácou na živnosť?

poradňaporadňa

Robím na živnosť u živnostníka, ktorý sprostredkúva prácu pre jednu veľkú firmu. Dáva mi 3,50 Eur na hodinu. On dostáva od firmy cca 8 Eur na zamestnanca na hodinu. S firmou má uzatvorenú zmluvu na sprostredkovanie práce. Vo firme má okolo 50 ľudí, na ktorých neplatí žiadne odvody so zmluvou (dohoda o vykonaní práce a pod., ktorí dostávajú 2,70 Eur/ hod. a pritom odpracujú celý mesiac) Môžem sa ja priamo zamestnať na živnosť pod firmu aby som nemusel robiť na niekoho iného? Koľko môžem pýtať na hodinu? Aká je moja cena práce? Môže ma firma odmietnuť, keď má uzatvorenú zmluvu na sprostredkovanie práce s týmto živnostníkom?

Poradňa: Zamestnávatelia sa často snažia znížiť mzdové náklady tým, že namiesto riadneho pracovného pomeru uzatvárajú so zamestnancami niektorú z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Je nevyhnutné si uvedomiť, že každá z dohôd slúži len na pokrytie dočasnej potreby práce a je úlohou nie je nahradiť riadny pracovný pomer. V tejto veci je možné podať sťažnosť na inšpektorát práce. Na druhej strane, niektoré práce zamestnávatelia nechávajú vykonávať svojich dodávateľov, ktorí majú oprávnenie na podnikanie, t.j. živnostenské oprávnenie, čím akoby zamestnávatelia ušetria na plnení odvodových povinností a vyhnú sa plneniu povinností zamestnávateľa podľa Zákonníka práce. Tento postup často len maskuje skrytý pracovný pomer. lebo výkon práce živnostníka možno považovať za výkon závislej práce osobitného druhu.

V prípade, ak živnostník v pozícii zamestnanca s takýmto usporiadaním súhlasí, vzťah medzi ním a živnostníkom v pozícii zamestnávateľa je obchodnoprávnym vzťahom, medzi dodávateľom a odberateľom, ktorá sa spravuje podmienkami spolupráce, ktoré si vzájomne dohodnú. Nejedná sa o pracovnoprávny vzťah podľa Zákonníka príce. Ak je konečným odberateľom poskytovaných služieb tretia strana, živnostník dodávateľ môže uzatvoriť zmluvu aj s konečným odberateľom, ak sa dohodnú na podmienkach spolupráce.
13.4.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy