Radíme zamestnancom aj zamestnávateľom. Zn.: Pracovné podmienky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Môže ma zamestnávateľ preradiť na inú prácu a znížiť mi plat? Preplatí mi dovolenku pred nástupom na materskú? Má zamestnanec vo výpovednej dobe nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy? Vy sa pýtate, my odpovedáme. Prinášame vám odpovede na najčastejšie kladené otázky čitateľov, ako aj zamestnávateľov na portáli KariéraInfo.sk v oblasti pracovných podmienok.

 

Radíme zamestnancom

Na materskú dovolenku nastupujem v polovici februára a začiatkom roka 2015 mi nabieha nová dovolenka. Mám na ňu nárok? Môžem hneď po novom roku čerpať túto dovolenku a následne po nej nastúpiť na materskú alebo musím pracovať do 15. februára a dovolenku mi zamestnávateľ preplatí?

Poradňa: Nárok na dovolenku sa nekráti za čas  materskej dovolenky, viac sme písali v článku Materská dovolenka nie je dôvodom na krátenie dovolenky. Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ, ktorý vám môže umožniť vyčerpanie celej dovolenky, dokonca aj tej, na ktorú by vám vznikol nárok v budúcnosti (t.j,. v priebehu roka 2015), ak je  odôvodnený predpoklad, že splníte podmienky na jej čerpanie. V praxi sa takýto postup vyskytuje často, ale záleží to od dohody so zamestnávateľom. Nevyčerpaná  dovolenka sa  neprepláca. Je to možné len v prípade, keby ste končili pracovný pomer.

Má zamestnávateľ právo v prvom polroku kalendárneho roka nariadiť mi dovolenku počas adaptačnej prípravy?

Poradňa: Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ, ale musí jej čerpanie nariadiť aspoň 14 dní vopred. Adaptačná príprava, bez bližšieho určenia, nie je prekážkou nariadenia alebo čerpania dovolenky. Viac o určení dovolenky sme písali napr. v článku Môže zamestnávateľ nútiť k vybratiu dovolenky?

Môže zamestnávateľ vykonať zmenu pracovnej pozície a tým i zníženie príjmu, ak som 8 mesiacov pred nástupom na dôchodok?

Poradňa: Dôchodkový vek alebo blížiaci sa dôchodkový vek nemajú vplyv na pracovné zaradenie ani na výšku mzdy. Jednými z podstatných náležitostí pracovnej zmluvy sú aj vymedzenie druhu práce a jeho charakteristika a dojednanie o výške mzdy. Zmena zaradenia dohodnutého v pracovnej zmluve je možná len dohodou o zmene pracovnej zmluvy. Preradenie na inú prácu bez súhlasu zamestnanca je možné len výnimočne a dočasne, napr.  ak ide o mimoriadnu udalosť a podobne. Zmena dojednanej mzdy je možná len dohodou.

Radíme zamestnávateľom

Patrí zamestnancovi odmena, ak bol na celodennom ošetrení a má skrátený pracovný čas.

Poradňa: Ak ide o prekážku v práci s náhradou mzdy, za jeden deň sa považuje dĺžka trvania pracovného času, ktorý by mal zamestnanec za ten deň odpracovať podľa  rozvrhu pracovného času. Takže, ak  zamestnanec mal v ten deň odpracovať 4 hodiny, ale bol celý deň u lekára, preplatia sa mu za celodenné vyšetrenie 4 hodiny. Náhrada sa poskytuje vo výške priemerného zárobku zamestnanca.  

Mám zamestnanca, ktorý bol v roku 2014 práceneschopný od 2. januára 2014 do 20. novembra 2014. Ako mu mám vypočítať nárok na dovolenku?

Poradňa: Najprv treba určiť 1/12 dovolenky, podľa toho, či zamestnanec má nárok na 4 alebo 5 týždňov dovolenky.   Dovolenka sa kráti z dôvodu trvania PN za prvých 100 zameškaných pracovných dní o 1/12  a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o 1/12.

Má zamestnanec nárok počas plynúcej 3-mesacnej výpovednej doby dať si preplatiť zamestnávateľovi tzv. paragraf pri návšteve lekára alebo si musí čerpať dovolenku?

Poradňa: Pracovný pomer trvá aj počas výpovednej doby, preto má zamestnanec nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy, t.j. na čas ošetrenie/vyšetrenia u lekára (najviac 7 dní do roka, následne len bez náhrady mzdy). Ak  toto vyšetrenie/ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovný čas, musí o dôvode neprítomnosti informovať zamestnávateľa (ak ide o plánovaný úkon) a musí dôvod a čas trvania preukázať (potvrdenie od lekára) .

Viac o téme: Poradna Poradenstvo Zamestnanec Zamestnávateľ Pracovné podmienky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy