Pracovala som v Rakúsku. Mám nárok na podporu v nezamestnanosti?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

V Rakúsku pracujem na trvalý pracovný pomer už dva roky. Nemala som tu prechodný pobyt. Momentálne som práceneschopná. Volala som svojmu zamestnávateľovi, že od decembra chcem nastúpiť naspäť po dvoch mesiacoch a on mi oznámil, že ma prepustil. Mám nárok na dávku v nezamestnanosti v Rakúsku?

 

Poradňa: Slovenský občan pracujúci v Rakúsku sa v prípade podozrenia z nedodržania zákona môže obrátiť na Rakúsky odborový zväz (OGB - Oesterreichischer Gewerkschaftsbund), ktorý sídli na Johanne-Boehm-Platz 1 vo Viedni. V prípade straty práce sa môže registrovať na úrade práce v Rakúsku (AMS AT), pod podmienkou, že je v krajine prihlásený na pobyt. O podporu v nezamestnanosti žiada potom v mieste registrácie.

„Občan musí mať v občianskom preukaze uvedenú adresu, na ktorej býva. Podľa tejto adresy ho príslušný úrad práce, či už je to AMS AT alebo ktorýkoľvek úrad na Slovensku, berie do evidencie Uchádzačov o zamestnanie,“ vysvetľuje Eva Danková, EURES poradca z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako Eva Danková hovorí ďalej, je možné, že občanovi budú vyplácať alikvotné čiastky dávok z Rakúska na základe výšky odvodov, ktoré si nakumuloval počas doby zamestnania v krajine. Výšku dávky v nezamestnanosti vypláca na Slovensku Sociálna poisťovňa, ktorá vypočíta výšku dávky.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Rakúsko Úrad práce Podpora v nezamestnanosti AMS
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy