Čo je to hmotná núdza?

Hmotná núdza je stav, keď príjem občana a spoločne posudzovaných osôb nedosahuje životné minimum. Hmotná núdza je stav, keď príjem občana a spoločne posudzovaných osôb nedosahuje životné minimum. Zdroj: thinkstock.com

Hmotná núdza je stav, keď príjem občana a spoločne posudzovaných osôb nedosahuje životné minimum. Ak si človek nemôže zabezpečiť príjem alebo ho zvýšiť vlastným pričinením.

Za vlastné pričinenie zabezpečenia príjmu alebo zvýšenia príjmu sa považuje najmä vlastná práca, užívanie vlastného majetku a uplatnenie zákonných nárokov. Zákonnými nárokmi rozumieme najmä výživné (okrem výživného na rozvedeného manžela/manželku), dávku v nezamestnanosti, dôchodkové dávky, opakované štátne sociálne dávky a iné podľa § 9 zákona č. 599/2003 Z.z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Konanie o posúdenie hmotnej núdze sa začína podaním písomnej žiadosti o pomoc v hmotnej núdzi  na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, oddelení pomoci v hmotnej núdzi v mieste trvalého pobytu.  Nárok na dávku a príspevky vzniká právoplatným rozhodnutím úradu o ich priznaní. 

Spoločne posudzovanými osobami sú:

  • manžel, manželka
  • rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti
  • rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s nimi v domácnosti, okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok.

Príjem sa na účely posudzovania hmotnej núdze sa zisťuje za kalendárny mesiac, v ktorom bola podaná žiadosť o posúdenie hmotnej núdze, pričom sa prihliada na priemerný mesačný príjem za posledných 12 kalendárnych mesiacov pred podaním žiadosti.

Občan si má pomôcť v hmotnej núdzi:

  • užívaním vlastného majetku
  • správou vlastného majetku
  • predajom alebo prenájmom vlastného majetku

Za majetok sa považujú  hnuteľné veci, nehnuteľné veci,  práva alebo iné majetkové hodnoty.

Od občana nemožno požadovať predaj alebo prenájom:

  • nehnuteľnosti, ktorú užíva na primerané trvalé bývanie
  • poľnohospodárskej pôdy a lesnej pôdy, ktorú užíva pre svoju potrebu
  • hnuteľnej veci, ktorá tvorí nevyhnutné vybavenie domácnosti, alebo na ktorú sa poskytla jednorazová dávka v hmotnej núdzi alebo peňažný príspevok na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ŤZP
  • motorového vozidla, ktorého je držiteľom alebo vlastníkom a  využíva ho na individuálnu prepravu, na ktorú je on alebo niektorá so spoločne posudzovaných osôb odkázaný/odkázaná  na základe posudku príslušného orgánu z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia
  • motorového vozidla, ktorého je držiteľom alebo vlastníkom a  jeho hodnota podľa odborného stanoviska vyhotoveného znalcom alebo faktúry o kúpe motorového vozidla vyhotovenej osobou, ktorej predmetom  činnosti je výroba, predaj alebo distribúcia  motorových vozidiel, nie je vyššia ako 35-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenej osobitným predpisom, alebo ktoré je podľa technického preukazu staršie ako 10 rokov
  • hnuteľnej veci, ak by jej  predaj alebo prenájom  bol v rozpore s dobrými mravmi.

V prípade, ak občan v hmotnej núdzi a fyzická osoba, ktorá sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje, sú držiteľmi alebo vlastníkmi viacerých motorových vozidiel, na účely tohto zákona sa nepovažuje za majetok len jedno motorové vozidlo.

Výška dávky v hmotnej núdzi:

60,50 eur pre jednotlivca
115,10 eur pre jednotlivca s 1 až 4 deťmi
168,20 eur pre jednotlivca s viac ako 4 deťmi
105,20 eur pre dvojicu
157,60 eur pre dvojicu s 1 až 4 deťmi
212,30 eur pre dvojicu s viac ako 4 deťmi.

Dávka sa zvýši o 13,50 eur mesačne,

  • ak sa jedná o tehotnú ženu alebo ak je spoločne posudzovanou osobou tehotná žena (od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva, ak preukáže svoje tehotenstvo tehotenským preukazom a počas tehotenstva pravidelne navštevuje tehotenskú poradňu)
  • aj je žiadateľ alebo spolu s ním posudzovaná osoba  rodičom dieťaťa do jedného roku veku a preukáže sa potvrdením príslušného pediatra, že sa s týmto dieťaťom zúčastňuje na preventívnych prehliadkach u pediatra.

Nárok na dávku 17,20 mesačne na dieťa vzniká na účely zabezpečenia jeho základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi, ak toto dieťa plní povinnú školskú dochádzku.

Žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi a podrobnejšie informácie zverejňuje na svojej webovej stránke Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Viac o téme: Poradňa Právna poradňa Dokument Hmotná núdza Zákon o hmotnej núdzi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Zákon o hmotnej núdzi; UPSVaR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy