Prípady, kedy máte nárok na príspevok na dochádzku za prácou

Maximálna výška príspevku na dochádzku za prácou je 135 eur mesačne a vypočíta sa od vzdialenosti miesta výkonu zamestnania od miesta pobytu zamestnanca.Maximálna výška príspevku na dochádzku za prácou je 135 eur mesačne a vypočíta sa od vzdialenosti miesta výkonu zamestnania od miesta pobytu zamestnanca. Zdroj: thinkstock.com

Po dvoch rokoch evidencie na úrade práce som sa zamestnal v jednej firme ako zvárač (živnostník). Za prácou musím dochádzať cca 100 km denne. Mám nárok na príspevok na dochádzku za prácou?

Som na rodičovskej dovolenke, kde ešte pobudnem jeden rok a budem poberať rodičovský príspevok.  O tri dni ale nastupujem do práce. Moja práca je vzdialená 40 km, takže denne precestujem  80 km. Keď sa starám o dieťa, mám nárok na tento príspevok?

Poradňa: Nárok na príspevok na dochádzku za prácou má každý občan, ktorý bol uchádzačom o zamestnanie vedeným v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej tri mesiace a ktorý bol vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie z dôvodu vzniku pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu. Do tejto kategórie však nepatria ľudia pracujúci na dohodu.

„V prípade živnostníka, ako aj matky na rodičovskej dovolenke je možné požiadať o príspevok na dochádzku za prácou,“ povedala Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Príspevok na úhradu časti cestovných výdavkov na dochádzku z miesta trvalého pobytu alebo z miesta prechodného pobytu do miesta výkonu práce poskytuje úrad práce a je potrebné o neho písomne požiadať . Najneskôr však do 30 kalendárnych dní od preukázania trvania zamestnania.

Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje najviac počas šiestich mesiacov od nástupu do zamestnania a môže sa opätovne poskytnúť po uplynutí dvoch rokov od ukončenia obdobia jeho poskytovania. Jeho maximálna výška je 135 eur mesačne a vypočíta sa od vzdialenosti miesta výkonu zamestnania od miesta pobytu zamestnanca.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Príspevok Preplácanie Príspevok na dochádzku za prácou Preplácanie cestovného
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: ÚPSVaR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy