Ako zamestnať dobrovoľníka do občianskeho združenia?

Dobrovoľnícka služba je forma aktivácie uchádzača o zamestnanie vykonávaním dobrovoľníckej činnosti, ktorej cieľom je získanie praktických skúseností pre potreby trhu práce.Dobrovoľnícka služba je forma aktivácie uchádzača o zamestnanie vykonávaním dobrovoľníckej činnosti, ktorej cieľom je získanie praktických skúseností pre potreby trhu práce. Zdroj: thinkstock.com

Rada by som zamestnala dobrovoľníka pre občianske združenie. Musí byť takýto človek evidovaný ako nezamestnaný na úrade práce? Môžem požiadam o pridelenie dobrovoľníka?

Poradňa: Zamestnávateľ môže po žiadať o príspevok na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby podľa § 52a zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o službách zamestnanosti“):

Dobrovoľnícka služba je forma aktivácie uchádzača o zamestnanie vykonávaním dobrovoľníckej činnosti, ktorej cieľom je získanie praktických skúseností pre potreby trhu práce.

Počas vykonávania dobrovoľníckej činnosti uchádzač o zamestnanie poskytuje pomoc:

a) pri starostlivosti o nezamestnané osoby, občanov so zdravotným postihnutím, imigrantov, osoby po návrate z výkonu trestu odňatia slobody, drogovo a inak závislé osoby, nezaopatrené deti a ostatné osoby odkázané na starostlivosť iných osôb, rodinu alebo pri poskytovaní verejnoprospešných služieb a ďalších služieb v oblasti sociálnych vecí, zdravotníctva, vzdelávania, kultúry, športu, pri tvorbe, ochrane, udržiavaní alebo zlepšovaní životného prostredia, pri starostlivosti o ochranu a zachovanie kultúrneho dedičstva, pri uskutočňovaní kultúrnych alebo zbierkových charitatívnych akcií pre tieto osoby, pri ochrane spotrebiteľa a v oblasti styku s verejnosťou,

b) pri prírodných katastrofách, ekologických katastrofách, humanitárnej pomoci a v civilnej ochrane.

Oprávneným subjektom (žiadateľom) je právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá svoju činnosť v niektorej z uvedených oblastí nevykonáva za účelom dosiahnutia zisku a ku dňu podania písomnej žiadosti o príspevok vykonáva uvedené činnosti podľa vyššie uvedeného písmena a) najmenej jeden rok.

„Splnenie podmienky dĺžky vykonávania činnosti sa nevyžaduje, ak ide o poskytovanie pomoci pri prírodných katastrofách, ekologických katastrofách, humanitárnej pomoci a v civilnej ochrane,“ hovorí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Na príspevok na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby nie je právny nárok. Právnická osoba alebo fyzická osoba podáva žiadosť na vykonávanie aktivačnej činnosti formou dobrovoľníckej služby a na poskytnutie príspevku na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, v ktorého územnom obvode sa dobrovoľnícka služba vykonáva.

Na základe uvedeného konštatujeme, že za predpokladu splnenia všetkých zákonom stanovených podmienok na poskytnutie príspevku na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby občianske združenie možno považovať za oprávneného žiadateľa v zmysle § 52a zákona o službách zamestnanosti.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Sociálnych vecí a rodiny Úrad práce Občianske združenie Dobrovoľník Dobrovoľníctvo Dobrovoľnícka činnosť Ústredie práce Zamestnanie dobrovoľníka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy