Môžem brigádovať ako študent počas prázdnin?

Za študenta sa považuje aj fyzická osoba, ktorá ukončila 1. stupeň vysokoškolského štúdia a v rovnakom kalendárnom roku bude pokračovať aj v 2. stupni VŠ.Za študenta sa považuje aj fyzická osoba, ktorá ukončila 1. stupeň vysokoškolského štúdia a v rovnakom kalendárnom roku bude pokračovať aj v 2. stupni VŠ. Zdroj: photl.com

Som študentom tretieho ročníka bakalárskeho štúdia a popri štúdia pracujem na dohodu o brigádnickej práci vysokoškolákov. Bakalárske štúdium končím 30. júna a dohodu mám podpísanú tiež do konca júna. Zároveň mám podanú prihlášku na inžinierske štúdium, na ktoré som automaticky prijatý úspešným absolvovaním bakalárskeho štúdia spomínaného 30. júna. Je možné aby som bol počas letných prázdnin naďalej zamestnaný na dohodu o brigádnickej práci študentov keďže som prijatý do ďalšieho štúdia, avšak zapísaný na štúdium budem až v septembri?

Poradňa: V  zmysle Zákonníka práce možno dohodu o brigádnickej práci študentov uzatvoriť zamestnávateľ  s fyzickou osobou, ktorá má štatút žiaka strednej školy alebo štatút študenta dennej formy vysokoškolského a ktorá nedovŕšila 26 rokov veku. Prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom fyzická osoba dovŕši 26 rokov veku.

Okrem vekového obmedzenia, najviac 26 rokov, je teda potrebné zodpovedať otázku, kto je žiakom alebo študentom. Takéto postavenie majú nasledovné osoby:

  • Dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky. Povinná školská dochádzka končí uplynutím školského roku, v ktorom dieťa absolvovalo desiaty rok školskej dochádzky, najneskôr však uplynutím školského roku, v ktorom dovŕšilo 16 rokov veku.
     
  • Dieťa v období od skončenia povinnej školskej dochádzky do dosiahnutia 26. roku veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom.

Za sústavnú prípravu na povolanie sa považuje :

  • obdobie bezprostredne nadväzujúce na skončenie štúdia na strednej škole, najdlhšie do konca školského roku, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole. Za deň ukončenia strednej školy sa považuje posledný deň školských prázdnin.
     
  •  obdobie od skončenia štúdia na strednej škole do zápisu na štúdium na vysokú školu vykonaného v kalendárnom roku, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole.

Sústavnou prípravu na povolanie je aj:

  • štúdium na strednej škole po skončení povinnej školskej dochádzky,
  • štúdium na vysokej škole až do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupňa
  • iné štúdium alebo výučba, ak podľa rozhodnutia Ministerstva školstva Slovenskej republiky sú postavené na roveň štúdia na stredných a vysokých školách,
  • obdobie bezprostredne nadväzujúce na skončenie štúdia na strednej škole (vykonaním predpísanej, napr. maturitnej, skúšky), najdlhšie do konca školského roku, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole (t. j. najdlhšie do 31. augusta toho školského roku),
  • obdobie po skončení posledného ročníka strednej školy do vykonania skúšky podľa osobitného predpisu (maturitnej, záverečnej, absolventskej), najdlhšie však do konca školského roka, v ktorom malo byť štúdium skončené (ide najmä o prípady, kedy dieťa nevykoná predpísanú skúšku v riadnom termíne - májovom, júnovom, ale až v náhradnom termíne - napr. v septembri),
  • obdobie od skončenia štúdia na strednej škole do zápisu na štúdium na vysokú školu, ktorý bol vykonaný v tom istom kalendárnom roku, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole,
  • obdobie od získania vysokoškolského vzdelania prvého stupňa do zápisu na vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ktorý bol vykonaný v tom istom kalendárnom roku, v ktorom dieťa získalo vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa.

Z posledného bodu vyššie uvedeného zoznamu vyplýva, že aj fyzické osoby, ktoré ukončili prvý stupeň vysokoškolského štúdia a budú v rovnakom kalendárnom roku pokračovať v druhom stupni vysokoškolského štúdia sa považujú v období od skončenia jedného až do začiatku druhého štúdia za študentov.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Práca Študent Dohoda Študenti Brigáda O Práci Študentov Brigádnickej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy