Zamestnanec nemusí súhlasiť so zmenou miesta výkonu práce

Zamestnávateľ môže zmeniť miesto výkonu práce zamestnanca iba s jeho súhladom. Ide o zmenu v pracovnej zmluve.Zamestnávateľ môže zmeniť miesto výkonu práce zamestnanca iba s jeho súhladom. Ide o zmenu v pracovnej zmluve. Zdroj: photl.com

Aké sú moje možnosti, keď nesúhlasím s tým, aby mi zamestnávateľ zmenil miesto výkonu práce? Zamestnaný som na dobu neurčitú. Je nejaká možnosť skončiť pracovný pomer aj behom týždňa?

Poradňa:  Dohoda o mieste výkonu práce je podstatnou náležitosťou pracovnej zmluvy a musí byť teda v pracovnej zmluve uvedené. Miesto výkonu práce môže byť dojednané ako obec, časť obce alebo konkrétne označenie pracoviska, kde bude zamestnanec vykonávať prácu. Ak má zamestnanec pracovať podľa pokynov zamestnávateľa na inom mieste, ktoré je však v súlade s vymedzením miesta výkonu práce tak, ako je uvedené v pracovnej zmluve, nebude sa jednať o zmenu miesta výkonu práce.

Ak má dôjsť k zmene miesta výkonu práce uvedeného v pracovnej zmluve, zamestnávateľ tak nemôže urobiť, s výnimkou niektorých prípadov uvedených nižšie, bez súhlasu zamestnanca, lebo sa vlastne jedná o zmenu v pracovnej zmluve. S takouto zmenou musia súhlasiť obe zmluvné strany a svoj súhlas vyjadria  v písomnej dohode  o zmene pracovnej zmluvy, kde dojednajú  nové miesto výkonu práce.

Ak zamestnanec nesúhlasí so zmenou miesta navrhovanou zamestnávateľom, dochádza k situácii, ktorá je výpovedným dôvodom na strane zamestnávateľa. V závislosti od dĺžky trvania pracovného pomeru zamestnancovi vzniká aj nárok na odstupné.

Presné vymedzenie miesta  výkonu práce v pracovnej zmluve je dôležité pre posúdenie, či ide o preradenie zamestnanca na výkon práce do iného miesta,  ktoré bolo dohodnuté v pracovnej zmluve.

Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne. V určitých prípadoch je zamestnávateľ dokonca povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak

a) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,

b) tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie,

c)  je nariadená karanténa,

d) je to nevyhnutné podľa právoplatného rozhodnutia súdu alebo iného príslušného orgánu,

e) zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu,

f) tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena pracujúca v noci požiada o preradenie na dennú prácu.

Zákon umožňuje zamestnávateľovi v krajných prípadoch  preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu, ale len na čas nevyhnutnej potreby, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výkon Zmena Práce Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy