Zamestnanec má nárok na poldeň voľna na pracovný pohovor

Ak je zamestnanec vo výpovednej lehote má zo zákona nárok na jeden poldeň voľna na pracovný pohovor.Ak je zamestnanec vo výpovednej lehote má zo zákona nárok na jeden poldeň voľna na pracovný pohovor. Zdroj: photl.com

Dostala som výpoveď od 1. februára 2013 podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm b) Zákonníka práce, pre nadbytočnosť. Mám trojmesačnú výpovednú dobu. Za mesiac február som si nevybrala pracovné voľno na hľadanie si nového zamestnania. Keď som si ho chcela vziať v marci tak mi zamestnávateľ povedal, že pracovné voľno na hľadanie si zamestnania za mesiac február mi prepadlo.

Poradňa:  V prípade popísanom v čitateľskej otázke sa jedná o čerpanie pracovného voľna v zmysle  ustanovenia § 141 ods. 2 písm. i) Zákonníka práce, kedy  zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno na vyhľadanie nového pracovného miesta pred skončením pracovného pomeru.

Zamestnávateľ poskytuje pracovné voľno bez náhrady mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden poldeň v týždni počas zodpovedajúcej výpovednej doby. Ak ku skončeniu pracovného pomeru dochádza výpoveďou danou zamestnávateľom alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce (organizačné dôvody a zdravotné dôvody) zamestnávateľ poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden poldeň v týždni počas zodpovedajúcej výpovednej doby - Zákon výslovne uvádza, že pracovné voľno možno so súhlasom zamestnávateľa zlučovať. 

Súhlas zamestnávateľa so zlučovaním pracovného voľna môže byť predchádzajúci a môže byť udelený aj následne. Pokiaľ sa však zamestnanec a zamestnávateľ nedohodnú inak, zamestnanec má nárok na jeden poldeň voľna v týždni a voľno nevyčerpané v jednom týždni sa automaticky neprenáša do iného ďalšieho týždňa. V tejto súvislosti upozorňujeme, že hľadanie novej práce je prekážkou v práci na strane zamestnanca a zamestnanec je povinný  preukázať jej existenciu aj trvanie.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovný Pohovor Voľno Lehota Výpovedná Poľdeň Inteview
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy