Alkohol na pracovisku. Môžem vyhodiť zamestnanca?

Požitie alkoholu na pracovisku alebo nástup do práce pod vplyvom alkoholu je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Požitie alkoholu na pracovisku alebo nástup do práce pod vplyvom alkoholu je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Zdroj: photl.com

Možem dať pracovníkovi okamžitú výpoveď, ak požíva alkohol na pracovisku a pri dychovej skúške nafúkal 1,4 promile?

Poradňa: Podľa zákona o bezpečnsti a ochrane zdravia pri práci je zamestnávateľ je povinný sústavne kontrolovať a vyžadovať dodržiavanie právnych predpisov a ostatných predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečnej práce, ochrany zdravia pri práci a bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov, najmä kontrolovať či zamestnanec nie je v pracovnom čase pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok a či dodržiava určený zákaz fajčenia v priestoroch zamestnávateľa.

Zamestnanec je povinný nepožívať alkoholické nápoje, omamné látky a psychotropné látky na pracoviskách a v priestoroch zamestnávateľa a v pracovnom čase aj mimo týchto pracovísk a priestorov, nenastupovať pod ich vplyvom do práce, a podrobiť sa vyšetreniu, ktoré vykonáva zamestnávateľ alebo príslušný orgán štátnej správy,  aby zistil, či zamestnanec nie je pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok; okruh zamestnancov zamestnávateľa a iných osôb oprávnených dať zamestnancovi pokyn, aby sa podrobil vyšetreniu, uvedie zamestnávateľ v pracovnom poriadku alebo vo vnútornom predpise.

V zmysle ustanovenia § 68 ods. 1 písm.b ) Zákonníka práce, zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom, ak zamestnanec závažne porušil pracovnú disciplínu. Zákon konkrétne nestanovuje, ktoré porušenie pracovnej disciplíny je závažné a ktoré menej závažné, takéto delenie zamestnávatelia zvyčajne uvádzajú v pracovnom poriadku.

Vzhľadom na rozmanitosť  ľudského správania ani výpočet konaní uvedený v pracovnom poriadku, ktoré zamestnávateľ považuje za závažné porušenie pracovnej disciplíny, nemôže obsiahnuť všetky možnosti jej porušenia. Pri posúdení porušenia pracovnej disciplíny treba vychádzať hlavne z intenzity a závažnosti konania zamestnanca.

Z aplikačnej praxe vyplýva, že požitie alkoholu na pracovisku alebo nástup do práce pod vplyvom alkoholu je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Tento záver potvrdzuje aj  rozsudok Najvyššieho súdu, v zmysle ktorého „požívanie alkoholických nápojov na pracovisku alebo počas pracovného času aj v menšom množstve, prípadne nástup do zamestnania pod ich vplyvom, môže byť považované za porušenie pracovnej disciplíny zvlášť hrubým spôsobom a teda môže byť aj dôvodom pre okamžité zrušenie pracovného pomeru“.

Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol.

Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ urobiť písomne, musí v ňom skutkovo vymedziť  dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musí ho zamestnancovi doručiť, inak je neplatné.

V niektorých prípadoch vyplývajú zo zákona obmedzenia, kedy zamestnávateľ s určitými kategóriami zamestnancov nemôže okamžite skončiť pracovný pomer, a to konkrétne:

  • s tehotnou zamestnankyňou
  • so zamestnankyňou na materskej dovolenke
  • so zamestnankyňou a zamestnancom na rodičovskej dovolenke,
  • s osamelou zamestnankyňou alebo s osamelým zamestnancom, ak sa stará o dieťa mladšie ako tri roky
  • so zamestnancom, ktorý sa osobne stará o blízku osobu, ktorá je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím.

Z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny môže zamestnávateľ s vyššie uvedenými osobami skončiť skončiť pracovný pomer výpoveďou, s výnimkou zamestnankyne na materskej dovolenke a zamestnanca na rodičovskej dovolenke, ktorú čerpajú podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce ( t.j. materská /rodičovská dovolenka v trvaní 34 týždňov.   

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Alkohol Pracovisko Pitie Výpoveď Okažitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy