Aké údaje môže zamestnávateľ zisťovať o zamestnancovi?

Zamestnávateľ nepotrebuje na spracovanie osobných údajov ani súhlas zamestnancov.Zamestnávateľ nepotrebuje na spracovanie osobných údajov ani súhlas zamestnancov. Zdroj: photl.com

Môj zamestnávateľ, kedže pracujeme na dedine a on sám pochádza z dediny, chce aby som mu po ukončení VŠ doniesla diplom a k tomu vysvedčenie o absolvovaní štátnic. Od nikoho iného to nepýtal len odo mňa. Neviem, či mu to mám odovzdať.

Poradňa:  Zamestnávateľ je oprávnený zhromažďovať o zamestnancovi údaje o jeho vzdelaní a toto oprávnenie mu vyplýva z ustanovenia čl.11 zákjladných zásad  Zákonníka práce v zmysle ktorého zamestnávateľ môže o zamestnancovi zhromažďovať len osobné údaje súvisiace s kvalifikáciou a profesionálnymi skúsenosťami zamestnanca a údaje, ktoré môžu byť významné z hľadiska práce, ktorú zamestnanec má vykonávať, vykonáva alebo vykonával.

Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho sleduje bez toho, aby bol na to upozornený, alebo kontroluje listové zásielky adresované zamestnancovi ako súkromnej osobe. Ak je u zamestnávateľa zavedený kontrolný mechanizmus, je zamestnávateľ povinný informovať zamestnanca o rozsahu kontroly a spôsoboch jej uskutočňovania.

Otázku, ktoré údaje možno považovať za osobné údaje zamestnanac rieši zákon č. 428/2002 Z.z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov.   Osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa určenej alebo určiteľnej fyzickej osoby, pričom takou osobou je osoba, ktorú možno určiť priamo alebo nepriamo, najmä na základe všeobecne použiteľného identifikátora alebo na základe jednej či viacerých charakteristík alebo znakov, ktoré tvoria jej fyzickú, fyziologickú, psychickú, mentálnu, ekonomickú, kultúrnu alebo sociálnu identitu.

Zamestnávateľ nepotrebuje na spracovanie osobných údajov zamestnancov ani súhlas zamestnancov, lebo spracúvanie osobných údajov je  nevyhnutné na plnenie zmluvy, v ktorej vystupuje zamestnanec ako jedna zo zmluvných strán. Účel spracúvania osobných údajov vyplýva najmä zo Zákonníka práce ale aj iných predpisov, ktoré upravujú povonnosti zamestnávateľa v oblasti zapracovania mzdy, odvodov a zdaňovania.   

Okrem spracúvania osobných údajov v rozsahu prípustnom podľa článku 11 základných zásad Zákonníka práce, zamestnávateľ môže vykonávať aj sledovanie zamestnancov na pracovisku a v spoločných priestoroch , ale musí zamestnanca informovať o rozsahu a spôsosboch vykonávania kontroly a kontrolný mechanizmus musí byť odôvodnený vzhľadom na vážne dôvody spočívajúce v osobitnej povahe činností zamestnávateľa. Vážne dôvody môže byť dane, ak je potrebné u zamestnávateľa chrániť určité hodnoty, databázy alebo môžu vyplývať z potreby zachovávania bezpečnosti zamestnanca aj zamestnávateľa.

Pri výkone kontroly je potrebné  nájsť primeranú rovnováhu medzi potrebou zamestnávateľa monitorovať zamestnancov a  ich aktivity na pracovisku,  používanie internetu a pracovnej elektronickej pošty a medzi právom zamestnancov na ochranu súkromia. V každom prípade, zákon výslovne stanovuje, aby zamestnávateľ informoval zamestnancov o tom, že je na pracovisku zavedený kontrolný mechanizmus, o jeho rozsahu a spôsosboch kontroly, napr. ktoré priestory a akým spôsobom sú monitorované a pod.

Na účely právnej istoty oboch strán je potrebné, aby zamestnávateľ vedel preukázať, že zamestnancov o tejto skutočnosti informoval a že boli s kontrolným mechanizmom oboznámený, napr. formou prezenčnej listiny alebo vyhlásenia. Kontrolný mechanizmus môže zamestnávateľ vysvetliť a popísať aj v Pracovnom poriadku. Každý zamestnávateľ je povinný pri nástupe do zamestnania zamestnanca oboznámiť s pracovným poriadkom, pričom doporučujeme, aby   zamestnávateľ  oboznámil zamestnanca s pracovným poriadkom už pri podpise pracovnej zmluvy a vyhlásenie  zamestnanca zahrnul do pracovnej zmluvy.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa Monitorovanie Sledovanie Údaje Osobné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy