Extrémne horúčavy na pracovisku

karierakariera

Momentálne vládnu na Slovensku horúčavy, pri ktorých musia zamestnávatelia zabezpečiť optimálne podmienky na prácu. Ako je to na vašom pracovisku?

Teplé obdobie roka je obdobie s priemernou dennou vonkajšou teplotou vzduchu 13 a viac stupňov Celzia.

Mimoriadne teplý deň je deň, v ktorom teplota vonkajšieho vzduchu meraná v tieni presiahne 30°C.

 

Podľa Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva č.544/2007 Z.z. o podrobnostiach o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci, podľa druhu vykonávanej práce rozlišujeme štyri triedy práce a k nim prislúchajúce stanovené prípustné mikroklimatické podmienky na pracovisku:

Práca kategórie 1a

je bežnou administratívnou prácou, jedná sa o prácu posediačky s minimálnou pohybovou aktivitou ako je písanie na počítači, triedenie drobných predmetov a pod.

Optimálna (prípustná) teplota pre teplé obdobie roka: 23-27°C (20-28°C).

 

Práca kategórie 1b

zahŕňa najmä riadenie osobného motorového vozidla, práca postojačky občas spojená s pomalou chôdzou po rovnej podlahe s prenášaním ľahkých bremien (predavači, montéri, opracovanie malých dielov a pod.).

Optimálna (prípustná) teplota pre teplé obdobie roka: 22-25°C (19-27°C).

 

Práca kategórie 1c

je práca posediačky so stálym zapojením oboch rúk, ramien a nôh (práce v potravinárskej výrobe, práca mechanikov, strojové opracovanie a montáž stredne ťažkých dielcov) ako aj práca postojačky s trvalým zapojením oboch rúk, ramien a nôh spojená s prenášaním bremien do 10 kg (práca predavačov pri veľkej frekvencii zákazníkov a pod.).

Optimálna (prípustná) teplota pre teplé obdobie roka: 20-24°C (17-26°C).

 

Práca kategórie 2

je stála práca rukami a ramenami, práca ramenom a nohou, práca ramenami a trupom (práca s pneumatickým kladivom, montáž vozidiel, manipulácia so stredne ťažkými bremenami do 15 kg spojená s občasným prenášaním, práca v stavebníctve – omietanie a pod., záhradnícka práca, ručné upratovanie veľkých plôch, čistenie okien), chôdza rýchlosťou 3,5 až 5,5 km/h.

Optimálna (prípustná) teplota pre teplé obdobie roka: 17-21°C (12-25°C).

 

Práca kategórie 3

zahŕňa intenzívnu prácu ramenami a trupom (manipulácia s ťažkými bremenami do 25 kg, práca s lopatou, práca s motorovou pílou, ručné kosenie, kopanie), tlačenie alebo ťahanie ručných vozíkov s ťažkým nákladom, kladenie betónových tvárnic, chôdza rýchlosťou 5,5 až 7,0 km/h.

Optimálna ani prípustná teplota sa v tejto kategórii nestanovuje.

 

Práca kategórie 4

je veľmi intenzívna činnosť v rýchlom až maximálnom tempe (práca so sekerou, intenzívna práca s lopatou alebo výkopové práce, ručné kovanie veľkých kusov, transport ťažkých bremien do 50 kg, chôdza po schodoch, na rampu alebo stúpanie po rebríku), rýchla chôdza viac ako 7,0 km/h, beh.

Optimálna ani prípustná teplota sa v tejto kategórii nestanovuje.

 

Povinnosťou zamestnávateľa je zabezpečiť pre zamestnancov optimálne mikroklimatické podmienky.

 

Ak optimálne podmienky nemožno zabezpečiť a zamestnanci pracujú viac ako 4 hodiny počas pracovnej zmeny, zamestnávateľ zabezpečí prípustné mikroklimatické podmienky. Ani toto však neplatí bez výnimky.

Zamestnávateľ nie je povinný zabezpečovať prípustné mikroklimatické podmienky na pracovisku vyžadujúcom osobitné tepelné podmienky alebo na pracovisku, na ktorom nemožno technickými prostriedkami odstrániť záťaž teplom z technologických procesov a v prípade mimoriadne teplých dní, t. j. dní, kedy je vonkajšia teploty nad 30°C.

V takom prípade musí zamestnávateľ primerane upraviť čas práce, t. j. napr. pracovný deň skrátiť alebo rozdeliť do viacerých častí. 

 

Pitný režim pri záťaži teplom

Zamestnávateľ poskytne zamestnancom pri prekročení prípustných hodnôt mikroklimatických podmienok pitnú vodu zdarma bezprostredne na mieste výkonu práce, pri záťaži teplom takisto nápoje navyše, ktorým sa dopĺňa strata tekutín a minerálnych látok stratených potením a dýchaním. Poskytované nápoje musia mať primeranú teplotu.

Ak zamestnanci majú k dispozícii v zariadeniach na osobnú hygienu len úžitkovú vodu, je potrebné zabezpečiť pre zamestnancov na pracovisku pitnú vodu. 

 

Vetranie uzatvorených pracovísk

Je potrebné zabezpečiť dostatočný prívod čerstvého vzduchu s ohľadom na používané pracovné postupy a fyzickú záťaž zamestnancov.

Pri používaní klimatizácie či mechanického vetrania treba dbať na to, aby zamestnanci neboli vystavení prievanu, ktoré im spôsobí tepelnú nepohodu Pri nesprávnom používaní klimatizácie hrozia tiež zdravotné komplikácie. Akékoľvek odpady a nečistoty, ktoré môžu bezprostredne ohroziť zdravie zamestnancov znečistením ovzdušia, sa musia bezodkladne odstrániť.

Ak sa použije nútené vetranie, musí sa udržiavať v prevádzkyschopnom stave.  

 

Zdroj: 544/2007 Z.z, 391/2006 Z.z.

Viac o téme: Teplo horucavy
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy