Zákaz konkurencie v pracovnej zmluve

poradnaporadna

Je zákaz konkurencie v pracovnej zmluve nejako možné zrušiť alebo napadnúť? Sú v ňom výnimky? Vychádzam z Vášho článku. Prosím, mohli by ste mi vysvetliť, čo to znamená pre úplne obyčajného radového zamestnanca, nie (ex-)spoločníka ani nič podobného...?

Poradňa: Od 1. 9. 2011 došlo pri zmene Zákonníka práce aj k zavedeniu konkurenčnej doložky do pracovného práva. Prvýkrát sme sa tejto téme venovali v článku Konkurenčná doložka v pracovnej zmluve po 1.9.2012. 

 

Konkurenčná doložka v pracovnej zmluve

Ak zamestnávateľ chce obmedziť možnosť zamestnanca po skončení pracovného pomeru vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, musia sa tak dohodnúť v pracovnej zmluve. Tento zákaz sa teda netýka všetkých zamestnancov bez výnimky, ale len tých, s ktorými si zamestnávateľ dohodne tzv. konkurenčnú doložku v pracovnej zmluve, pričom sa musí jednať o zamestnancov, ktorí mali v priebehu trvania pracovného pomeru možnosť nadobudnúť informácie alebo znalosti, ktoré nie sú bežne dostupné a ich využitie by mohlo privodiť zamestnávateľovi podstatnú ujmu.

 

Trvanie dohody o zákaze konkurencie

Takúto dohodu možno uzatvoriť najviac na obdobie jedného roka, pričom zamestnávateľ má povinnosť poskytnúť zamestnancovi primeranú peňažnú náhradu, minimálne však vo výške polovice priemerného mesačného zárobku zamestnanca, za každý mesiac plnenia záväzku zamestnancom. Peňažná náhrada je splatná vo výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy vždy za predchádzajúci mesiac, ale zamestnanec a zamestnávateľ si môžu dohodnúť aj iný termín splatnosti.

 

Porušíte - zaplatíte

Zamestnávateľ môže so zamestnanom zároveň dohodnúť peňažnú náhradu, ktorú je zamestnanec povinný zaplatiť zamestnávateľovi v prípade, ak poruší svoj záväzok nevykonávať po dohodnutú dobu konkurenčnú zárobkovú činnosť. Takáto peňažná náhrada nemôže presiahnuť celkovú sumu peňažnej náhrady, ktorú zamestnávateľ uhrádza zamestnancovi za dodržiavanie tzv. zákazu konkurencie. Keď zamestnanec zaplatí zamestnávateľovi peňažnú náhradu, zanikne jeho záväzok vyplývajúci z konkurenčnej doložky, t.j. tým sa vlastne vykúpi z povinnosti dodržiavať zákaz konkurencie.

 

Odstúpenie od záväzku

Zamestnávateľ, ktorý si v pracovnej zmluve so zamestnancom dohodol konkurenčnú doložku, môže od tohto záväzku odstúpiť len počas trvania pracovného pomeru zamestnanca. Tento záväzok zanikne prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bolo odstúpenie doručené zamestnancovi, najneskôr však posledným dňom trvania pracovného pomeru. Odstúpenie musí byť písomné, inak je neplatné.

 

Zamestnanec môže takýto záväzok vypovedať, ak mu zamestnávateľ nevyplatil peňažnú náhradu do 15 dní od uplynutia jej splatnosti a záväzok zaniká dňom, v ktorom bola výpoveď doručená zamestnávateľovi. Výpoveď tohto záväzku tiež musí byť písomná, a to tiež pod sankciou neplatnosti.

 

15.06.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zakaz konkurencie
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy