Sťahovanie zamestnávateľa

poradnaporadna

Naša firma sa premiestňuje do nových priestorov. 16.5.2012 nám dávali podpisovať dodatky k zmluvám, odmietol som podpísať lebo mi to nevyhovuje, ako mám teraz postupovať? Zamestnávateľ mi dá výpoveď sám alebo ako teraz postupovať, sme viacerí a máme podozrenie, že nám zamestnávateľ chce nejako obkľučkovať odstupné.

Poradňa: Miesto výkonu práce je podstatnou náležitosťou pracovnej zmluvy a k jeho zmene môže dôjsť len na základe písomnej dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Ak dochádza k sťahovaniu zamestnávateľa, zamestnávateľ stráca schopnosť plniť jednu základných povinností v zmysle ustanovenia § 47 ods. 1 písm. a) v spojení s § 43, t.j. zamestnávateľ stráca schopnosť prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy v mieste, ktoré bolo dojednané ako miesto výkonu práce. K zmene pracovnej zmluvy v časti upravujúcej miesto výkonu práce môže dôjsť len na základe dohody zamestnanca so zamestnávateľom.

 

V prípade sťahovania zamestnávateľa, ak nedôjde k dohode o zmene pracovj zmluvy, zamestnávateľ je oprávnený ukončiť pracovný pomer výpoveďou zo strany zamestnávateľa podľa § 63 ods. 1 písm. a), tj. z dôvodu, že sa premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť a tým dochádza k zmene miesta výkonu práce, s ktorou zamestnanec nesúhlasí.

 

Nárok na odstupné má len ten zamestnanec, s ktorým sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce ( t.j. z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť alebo z dôvodu, že sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. V takomto prípade zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z vyššie uvedených dôvodov, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. V takomto prípade je dôležité požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou ešte pred začatím plynutia výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci,v ktorom bola výpoveď doručená.

21.05.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Sťahovanie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy