Školenia mimo pracovného času

poradnaporadna

Môže zamestnávateľ nariadiť opakované školenia z rôznych predpisov a nariadení (napr. školenie BOZP, ochrana pred požiarmi, školenie zdvíhacie zariadenia, tlakové nádoby, atď) pracovníkom v nepretržitej prevádzke v čase voľna bez nároku na mzdu alebo pracovné voľno za čas školenia.

Poradňa: Jednou zo základných povinností zamestnanca v zmysle Zákonníka práce je pracovať zodpovedne a riadne, plniť pokyny nadriadených. Zamestnanec je povinný sústavne si prehlbovať kvalifikáciu na výkon práce dohodnutej v pracovnej zmluve. Prehlbovanie kvalifikácie je aj jej udržiavanie a obnovovanie. Zamestnávateľ je oprávnený uložiť zamestnancovi zúčastniť sa na ďalšom vzdelávaní s cieľom prehĺbiť si kvalifikáciu. Účasť na vzdelávaní je výkonom práce, za ktorý patrí zamestnancovi mzda. Zamestnávateľ je preto oprávnený vyžadovať, aby sa zamestnanci zúčastňovali školení, ktoré organizuje. Formu a spôsob školení určuje zamestnávateľ, pričom nie je nevyhnutné, aby uvedené bolo predmetom dodatku k pracovnej zmluve. Organizácia a postup pri školeniach môžu byť upravené v internom predpise, ktorý vydá zamestnávateľ. Neúčasť na školeniach môže byť zo strany zamestnávateľa kvalifikovaná ako porušenie pracovnej disciplíny.

 

Keďže účasť na vzdelávaní je výkonom práce, za ktorý patrí zamestnancovi mzda, ak z dôvodu účasti na školení dochádza k práci nadčas, zamestnancovi patrí za tento čas mzdové zvýhodnenie za výkon práce nadčas.

 

V zmysle ustanovenia §7ods. 5. zákona č.124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v znení neskorších predpisov Oboznamovanie a iné vzdelávanie zamestnancov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci sa musia uskutočňovať v pracovnom čase.

 

18.11.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Kariera2011 1.9. Školenie bozp
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy