Služobná cesta a práca nadčas

poradnaporadna

Pracujem ako zdravotná sestra v Detskom domove. Môj pracovný čas je od 7.00 hod. - 15.30 hod. Chodím na služobnú cestu do Bratislavy na kontrolné vyšetrenie s dieťaťom, umiestnenom v našom Detskom domove. V pracovnej zmluve nemám uvedené služobné cesty. Do Bratislavy cestujem večer o 21.00 hod., a vrátim sa na druhý deň o 18.30 hod. Koľko hodín je výkon práce, koľko hodín je nadčas a koľko hodín sú cestovné náhrady?

Poradňa: Zamestnávateľ môže zamestnanca vyslať na pracovnú cestu len s jeho súhlasom. Súhlas s vyslaním na pracovnú cestu sa nevyžaduje, ak vyslanie vyplýva priamo z povahy dohodnutého druhu práce alebo miesta výkonu práce alebo je súhlas s vyslaním dohodnutý v pracovnej zmluve. V praxi sa súhlas s vyslaním na pracovnú cestu udeľuje napríklad podpisom zamestnanca na cestovnom príkaze alebo inej forme tlačiva, na ktorých organizácia eviduje pracovné cesty. Zákonník práce nestanovuje, že súhlas s vyslaním na pracovnú cestu musí byť v písomnej forme.

 

Podľa zákona č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách zamestnávateľ je povinný písomne oznámiť zamestnancovi miesto nástupu na pracovnú cestu , miesto výkonu práce, čas trvania, spôsob dopravy a miesto skončenia pracovnej cesty a môže určiť aj ďalšie jej podmienky pracovnej cesty. Za pracovnú cestu považujeme čas od nástupu zamestnanca na cestu na výkon práce do iného miesta, než je jeho pravidelné pracovisko, vrátane výkonu práce v tomto mieste, do skončenia tejto cesty.

 

Poskytovanie cestovných náhrad pri pracovných cestách upravuje vyššie uvedený zákon o cestovných náhradách. Zamestnancovi vyslanému na pracovnú cestu patrí náhrada preukázaných cestovných výdavkov, náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie, stravné, náhrada preukázaných potrebných vedľajších výdavkov a náhrada preukázaných cestovných výdavkov za cesty na návštevu jeho rodiny, ak pracovná cesta trvá viac ako sedem po sebe nasledujúcich kalendárnych dní. Ak má zamestnanec na pracovnej ceste preukázane zabezpečené bezplatné stravovanie v celom rozsahu, zamestnávateľ mu stravné neposkytuje. Ak má zamestnanec na pracovnej ceste preukázane zabezpečené bezplatné stravovanie čiastočne, zamestnávateľ stravné kráti o 25% za bezplatne poskytnuté raňajky, o 40% za bezplatne poskytnutý obed a o 35%.

 

V zmysle ustanovenia § 37 zákona o cestovných náhradách, čas, ktorý na pracovnej ceste spadá do pracovného času zamestnanca, strávený bez jeho zavinenia inak ako plnením pracovných úloh, sa na účely tohto zákona považuje za výkon práce. Preto sa domnievame, že za účelom stanovenia času zamestnanca, ktorý strávi na pracovnej ceste a odmeňovania zamestnanca na služobnej ceste musíme odlíšiť čas strávený na pracovnej ceste v rámci pracovného času zamestnanca a čas strávený na pracovnej ceste mimo rámca pracovného času zamestnanca.

 

Z vyššie citovaného ustanovenia zákona o cestovných náhradách vyplýva, že čas strávený na pracovnej ceste v rámci pracovného času zamestnanca a to aj čas strávený cestovaním, sa považuje za výkon práce, za ktorý patrí zamestnancovi mzda, pokiaľ zamestnanec sám nezavinil prerušenie výkonu práce v rámci pracovnej cesty. Za výkon práce na pracovnej ceste v rámci stanoveného pracovného času patrí zamestnancovi mzda.

 

Čas strávený na pracovnej ceste mimo pracovného času zamestnanca, keď zamestnanec nevykonáva prácu, sa považuje za čas trvania pracovnej cesty a patria mu za tento čas príslušné cestovné náhrady . Ak zamestnanec vykonáva na služobnej ceste prácu nad ustanovený pracovný čas a túto prácu môžeme považovať za nariadenú zamestnávateľom alebo vykonávanú so súhlasom zamestnávateľa, t.j. za prácu nadčas, tento čas sa odmeňuje podľa ustanovení Zákonníka práce o mzde za prácu nadčas. Na základe uvedeného môžeme usudzovať, že zamestnankyňa, ktorá je zdravotnou sestrou, , vykonáva prácu, keď sprevádza dieťa na vyšetrenie a vykonáva nad ním dohľad ( a to i po uplynutí jeho riadneho pracovného času) a za túto činnosť je patrí mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas.; Ak počas vyšetrenia dieťaťa v nemocnici nebude zamestnankyňa prítomná, a súčasne, bude sa jednať o čas mimo riadneho pracovného času zamestnankyne, zamestnankyňa nebude mať nárok na mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas, ale len na plnenia podľa zákona o cestovných náhradách.

 

Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna za prácu nadčas, patrí zamestnancovi za hodinu práce nadčas hodina náhradného voľna; v tom prípade mu mzdové zvýhodnenie nepatrí.

 

10.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Sluzobna cesta Praca nadcas
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy