Koľko dní si môžem zobrať voľno zo zamestnania na štúdium?

poradnaporadna

Som zamestnaná na dobu určitú a študujem popri zamestnaní na VŠ. Chcela by som vedieť, či mám nárok na študijné voľno pred štátnicami a koľko dní.

Poradňa: V prípade vzdelávania štúdia zamestnanca je potrebné rozlišovať, či sa jedná o zvýšenie kvalifikácie podľa ustanovenia § 140 Zákonníka práce, v ktorom má zamestnanec získať predpoklady ustanovené právnymi predpismi alebo splniť požiadavky nevyhnutné na riadny výkon práce dohodnuté v pracovnej zmluve.

 

V tomto prípade zamestnávateľ môže poskytovať zamestnancovi pracovné voľno a náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku, najmä ak je predpokladané zvýšenie kvalifikácie v súlade s potrebou zamestnávateľa. Zvýšenie kvalifikácie je aj jej získanie alebo rozšírenie. Pracovné voľno poskytne zamestnávateľ najmenej v rozsahu potrebnom na účasť na vyučovaní, dva dni na prípravu a vykonanie každej skúšky, päť dní na prípravu a vykonanie záverečnej skúšky, maturitnej skúšky a absolutória, 40 dní súhrnne na prípravu a vykonanie všetkých štátnych skúšok alebo dizertačnej skúšky v jednotlivých stupňoch vysokoškolského vzdelávania, desať dní na vypracovanie a obhajobu záverečnej práce, diplomovej práce alebo dizertačnej práce.). Za pracovné voľno poskytnuté zamestnancovi na vykonanie opravnej skúšky nepatrí náhrada mzdy.

 

Ak zvýšenie alebo získanie kvalifikácie nevyplývajú priamo z požiadaviek na riadny výkon práce dojednaných v pracovnej zmluve, je len na uvážení zamestnávateľa, či poskytne pracovné voľno a náhradu mzdy, prípadne môže zamestnávateľ so zamestnancom uzatvoriť písomnú dohodu o zvyšovaní kvalifikácie podľa ustanovenia § 155 Zákonníka práce.

 

26.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Studijne volno
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy