Úprava pracovného času

poradnaporadna

Rada by som sa informovala, ak ako matka dieťaťa mladšieho ako 15 rokov požiadam v zmysle paragrafu 164 čl.2 o skrátenie pracovnej doby a zamestnávateľ mi nevyhovie, ako môžem ďalej postupovať? Čo ak mi zamestnávateľ z dôvodu, aby mi nemusel vyplatiť odstupné, nechce dať výpoveď a komplikuje moju prácu natoľko, aby som radšej odišla sama?

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 164 ods.2 Zákonníka práce, ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Zamestnávateľ sa môže zbaviť tejto povinnosti v prípadoch, keď to od neho nemožno spravodlivo požadovať, napr. ak by toto riešenie ohrozovalo jeho prevádzkové potreby.

 

V prípade sporu príčinnú súvislosť medzi zamestnancom požadovanou úpravou pracovného času a jej potenciálnymi negatívnymi následkami pre zamestnávateľa je povinný preukázať zamestnávateľ (dotknutému zamestnancovi, prípadne orgánom inšpekcie práce). V druhej časti otázky pisateľka neuvádza konkrétne spôsoby, akými jej zamestnávateľ komplikuje prácu, preto len vo všeobecnosti môžeme uviesť, že porušovanie povinností zamestnávateľa možno riešiť prostredníctvom inšpektorátu práce, prípadne ak sa jedná o hrubé správanie konkrétnej osoby voči zamestnankyni, je možné toto konanie riešiť ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, ktorého riešenie je v kompetencii polície.

 

26.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Odstupne Skratenie pracovnej doby
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy