Výpoveď daná živnostníkovi

poradnaporadna

Dňa 14.3.2011 mi bolo oznámené, že zamestnávateľ so mnou rozväzuje pracovný pomer dohodou (pracujem ako živnostník). Vo výpovedi bolo napísané ukončenie pracovného pomeru dohodou bez nároku na 663 EUR. Takúto výpoveď som odmietol podpísať a do dnešného dňa ma zamestnávateľ nekontaktoval. V pracovnej zmluve mam dodatok o mesačnej výpovednej lehote. Mám tam klauzulu o pokute 663 €, pokiaľ nebude dodržaná výpovedná lehota. Zamestnávateľ so mnou rozviazal pracovný pomer bez zjavného porušenia pracovnej disciplíny(alkohol a pod.). Tak sa chcem opýtať, ako mám postupovať pri samotnej výpovedi a aj čo sa týka výpovednej lehoty.

Poradňa: Ako čitateľ uvádza, pracuje ako živnostník, teda sa na neho nevzťahujú ustanovenia Zákonníka práce, v prípade popísanom vyššie sa nejedná o výpoveď z pracovného pomeru a zadávateľ práce (v otázke nazývaný zamestnávateľ) nemusí mať dôvod na výpoveď, pokiaľ v samotnej dohode, ktorú spolu uzatvorili, nie je uvedené inak.

 

V prípade popísanom vyššie sa jedná o právny vzťah medzi dvoma podnikateľmi, ktorý sa riadi Obchodným zákonníkom. Aj v tomto prípade však platí, že nie je možné dať ani dostať výpoveď dohodou, výpoveď je jednostranný právny úkon a dohoda je dvojstranný právny úkon. Pokiaľ účastníci neuzatvorili dohodu o ukončení, právny vzťah stále trvá. Tento právny vzťah sa spravuje existujúcou dohodou/ zmluvou, preto je potrebné si najprv pozorne preštudovať jej ustanovenia. Ak má podľa dohody zadávateľ prác odberať od dodávateľa určité práce a bez dodržania dojednaného postupu na ukončenie zmluvy prestane tieto práce odberať, poruší zmluvu a dodávateľ má možnosť napr. odstúpiť od zmluvy a požadovať náhradu škody.

 

Ak je v dohode/zmluve dojednaná jednomesačná výpovedná lehota, najprv sa treba presvedčiť, či je dojednaná pre obe zmluvné strany alebo len pre dodávateľa prác a súčasne sa presvedčiť, či zmluvná pokuta dojednaná pre prípad, ak povinnosť poruší len jedna zmluvná strana alebo obidve.

 

Vyššie uvedený text obsahuje len popis predpokladaného možného postupu, lebo v prípadoch právnych vzťahov medzi podnikateľmi, najmä ak uzatvárajú tzv., nepomenovanú zmluvu, t.j. zmluvu, ktorá nie je ako zmluvný typ upravená v zákone, je rozhodujúce znenie zmluvy a až po oboznámení sa s ustanoveniami zmluvy možno vyvodiť ďalší postup.

 

30.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Zivnostnik
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy