Takmer polovica Slovákov plánuje leto na Slovensku a 37 % opýtaných si z finančných dôvodov nedopraje tento rok dovolenku vôbec

Portál Kariéra.sk prináša prehľad záujmu Slovákov o dovolenky počas tohtoročnej letnej sezóny. Pandémia za uplynulé obdobie výrazne zasiahla cestovný ruch a priniesla množstvo obmedzení v cestovaní. Aktuálne sa však môžeme tešiť uvoľneným opatreniam, ktoré nám nebránia v plnení našich cestovateľských a dovolenkových snov. Napriek tomu väčšina Slovákov nekoná bezhlavo a chce sa zmestiť do rozpočtu 1 000 eur na osobu a viac ako polovica opýtaných, buď neplánuje tento rok žiadnu dovolenku alebo im to neumožňuje aktuálna finančná situácia. Takmer polovica Slovákov uprednostňuje krásy Slovenska, no veľkému ohlasu sa môžu tešiť aj zahraničné destinácie.

Aké sú tohtoročné dovolenkové plány Slovákov?

Pracovný portál Kariéra.sk realizoval prieskum, do ktorého sa zapojilo 3 255 respondentov. Pýtali sme sa Slovákov na ich letné dovolenkové plány. Z prieskumu vyplýva, že takmer 25 % opýtaných sa tento rok nechystá na žiadnu dovolenku. Aktuálna ekonomická situácia a napätý rodinný rozpočet nedovoľuje až 37 % opýtaných plánovať tento rok letnú dovolenku. Napriek turbulentnej dobe, ktorá ovplyvnila množstvo pracujúcich, túžbu oddýchnuť si a načerpať novú energiu počas letnej dovolenky, nestratilo viac ako 38 % respondentov.

Takmer polovica Slovákov plánuje Galéria fotiek (4)

Slováci prejavujú vysoký záujem o dovolenku v zahraničí     

Pomerne veľký záujem prejavili Slováci o dovolenku trávenú v zahraničí. Až 32 % má záujem si oddýchnuť pri jednej z obľúbených prímorských destinácií a 6 % sa nebráni absolvovať poznávací zájazd v zahraničí. Napriek uvoľneným protipandemickým opatreniam a možnosti vycestovať za hranice,
49 % opýtaných preferuje dovolenku na Slovensku. Dovolenku doma aj v zahraničí plánuje vyše 14 % Slovákov.

Takmer polovica Slovákov plánuje Galéria fotiek (4)

Koľko financií sú ochotní Slováci zainvestovať do tohtoročnej dovolenky?

Výrazným faktorom, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v rozhodovaní sú financie. Inflácia je najvyššia za posledných 22 rokov a blíži sa k 12 %, zdražovanie energií a potravín výrazne ovplyvnilo nielen rozpočet, ale aj rozhodnutie Slovákov, koľko sú ochotní minúť na dovolenku. Aj z toho dôvodu sa viac ako tretina nechystá tento rok dovolenkovať a 13 % môže zo svojho rodinného rozpočtu ukrojiť do 200 eur na jedného člena. Takmer 20 % opýtaných plánuje na dovolenku minúť 200 až 500 eur. Približne pätina opýtaných (18 %) má k dispozícii 500 až 1 000 eur. Viac ako 1 500 eur na osobu je ochotných zainvestovať len necelých 8 % Slovákov.

Takmer polovica Slovákov plánuje Galéria fotiek (4)

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
  • Autor: © Zoznam/ @kt
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy