Zamestnávateľ siahol na moju výplatu. Má na to právo?

Nižší plat pocíti aj peňaženka.Nižší plat pocíti aj peňaženka. Zdroj: photl.com

Vedenie našej firmy sa rozhodlo že od 1.8.2012 nám znížia dodatkom dohodnutý základný plat a to konkrétne z 800 na 650 a ešte nám rozdelia mzdu na pohyblivú t.j. 80% pevná a 20% pohyblivá, ktorá nie je zatial špecifikovaná za čo môže byť odobraná.V prípade nepodpísania sa to bude brať ako ukončenie pracovného pomeru. A moja otázka je: Má na takýto úkon zamestnávatel právo? A ak to nepodpíšem mám nárok na odstupné a počas koľkatých mesiacov? Vo firme robím 2,5 roka.

Poradňa: Dohoda o mzde je obsiahnutá v pracovnej zmluve a meniť obsah pracovnej zmouzvy možno len so súhlasom oboch zmluvných strán, t.j. na len na základe dohody zamestnávateľa a zamestnanca. Ak zamestnanec so zmenou nesúhlasí, zamestnávateľ ho nemôže k podpisu nútiť a skutočnosť, že zamestnanec nepodpísal návrh dohody o zmene pracovnej zmluvy nie je dôvodom výpovede.

V prípade, ak zamestnanec nepristúpi na návrh zamestnávateľa,možno predpokladať, že zamestnávateľ bude mať záujem na znížení počtu pracovných miest; ak sa rozhodne vykonať organizačnú zmenu v dôsledku ktorej dôjde k zrušeniu jednej alebo viacerých pracovných pozícii  a ak na tej istej pozícii pracuje viacero zamestnancov, je výlučne na rozhodnutí zamestnávateľa, ktorému z nich dá výpoveď.

Zamestnávateľ  môže dať výpoveď len z určitých dôvodov, o ktorých sme podrobne písali v článku Výpoveď daná zamestnávateľom.

Ak je daná výpoveď, výpovedná doba začne následne plynúť od prvého dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Výpovedná doba je dva mesiace, ak zamestnanec ku dňu doručenia výpovede pracoval u zamestnávateľa viac ako jeden rok. Ak zamestnávateľ dáva výpoveď z tzv. organizačných dôvodov, t.j. keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo z dôvodu nadbytočnosti, zamestnanec má nárok na odstupné, ak požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby, t.j.od 1.9.2011 bol zrušený súbeh výpovednej doby a odstupného a zamestnanec  alebo odpracuje výpovednú dobu alebo dostane odstupné.

Zzamestnávateľ, ktorý dal zamestnancovi výpoveď  z dôvodu nadbytočnosti (podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce) , nesmie počas dvoch mesiacov znovu utvoriť zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto pracovné miesto iného zamestnanca. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy