Keď si na vás zasadne šéf

TrenkwalderTrenkwalder

Zamestnanci majú často pocit, že ich šéf si na nich zasadol. Tieto pocity často vyvoláva hlavne tlak zamestnanca zo strany vedenia na kvalitu či štýl práce. Medzi zamestnancami sa často toto konanie označuje za šikanovanie a často sa stáva zdrojom trvalých nezhôd na pracovisku.

Odborníci takéto správania označujú pomenovaním bossing. Bossing má svoj základ v mobbingu o ktorom sme v našej poradni už hovorili. Odborníci na psychológiu jednoznačne ukazujú, že bossing môže spôsobiť aj rozpad celej firmy.

 

Neexistuje efektívny spôsob ako sa bossingu brániť.

Bossing, rovnako ako jeho známejšia verzia mobbing je skrytou formou šikanovania. Zamestnanec si totiž uvedomí, že tlak zo strany jeho priameho, alebo nepriameho nadriadeného je neprimeraný až veľmi neskoro. Toto správanie sa môže kamuflovať za konanie vo vzťahu nadriadený a podriadený. Hierarchické štruktúry organizácie umožňujú nadriadenému celkom presne zameriavať svoju „nadštandardnú“ pozornosť na konkrétneho zamestnanca. Bossing sa zvykne zamieňať s direktívnym alebo autoritatívnym štýlom riadenia. Hlavným rozdielom medzi autoritatívnym šéfom a „šéfom“ ktorý sedí na svojich pracovníkoch je v tom, že autoritatívny vedúci dokáže oceniť snaženie zamestnanca. Dokáže objektívne posúdiť riešenia, ktoré zamestnanec navrhuje. Kritizuje v prípade porušení zažitých pravidiel. Na rozdiel od tohto manažéra však šikanujúci vedúci nedokáže objektívne posúdiť konanie zamestnanca.

 

Bossing je častejší v strednej a východnej Európe.

Bossingom možno označiť správanie nadriadeného pracovníka, ktoré je neprimerané jeho pozícií a ktoré je zneužívaním tejto pozície vo vzťahu k podriadeným. Toto správanie má širokú škálu prejavov. Od prehnaných nárokov na zamestnanca nesúvisiacich s jeho prácou, cez požiadavky na jeho oblečenie až po sexuálne obťažovanie. Bossingom môžu byť aj prejavy extrémnej náklonnosti, kedy je vám šéf doslova stále za pätami až po správanie hraničiace s ignoráciou, kedy ako zamestnanec nadobudnete pocit, že vás šéf prehliada. Všetky tieto druhy správania sú charakteristické skôr pre manažérov, ktorí sa na svoje pozície dostali bez špecializovaného výberu, napríklad v dôsledku kariérneho postupu, zásluh a podobne. Keďže v západnej Európe sú bežné skôr postupy smerujúce k objektivite pri výbere manažérov je bossing častou súčasťou práce hlavne v našom regióne. Zákony ochraňujúce práva zamestnancov tento fenomén takmer úplne zničili.

 

Ako sa brániť bossingu?

Na Slovensku legislatíva tento pojem nepozná a preto právna ochrana zamestnancov proti takémuto konaniu je takmer nemožná. Riešenie je možné napríklad prostredníctvom vyššieho manažéra, ktorého oboznámite s konaním vášho priameho nadriadeného. Druhou možnosťou je manažérsky tréning pre vášho kolegu. Takýto tréning dokáže odbúrať z mysle manažéra negatívne emócie, dokáže zvýšiť jeho manažérske kompetencie a vytvoriť lepšiu atmosféru v kolektíve. Vo väčšine prípadov je problém v konkrétnom nadriadenom a žiaľ, nie vždy takéto prostriedky pomôžu. Manažéri, ktorí si nie sú istý svojou pozíciou dokážu znepríjemniť pracovný čas aj takým pracovníkom, ktorých považujú za konkurenciu. Častým terčom sa stávajú aj neformálni lídri v kolektíve. Ak chcete predchádzať bossingu, je potrebné s vedením komunikovať čo najotvorenejšie, čo však nie vždy poôže. Mnoho konfliktov na pracovisku totiž pochádza z minulosti a v prípade bossingu to mohlo začať dávno predtým, ako sa dotyčný pracovník stal riadiacim pracovníkom. Bossing je zneužívaný aj na vyrovnávanie si účtov s bývalým nadriadeným a podobne. Akonáhle neviete nájsť dôvod, prečo je váš šéf na vás „vysadený“ radšej z firmy odíďte. Ušetríte si veľa energie a firma s takýmto vedením si vašu prácu nezaslúži. Vedenie firmy, ktoré považuje takéto správanie za štandard nemá dlhú budúcnosť a postupne príde o dôležitých pracovníkov. A čo sa týka „bossujúcich“ manažérov, v konečnom dôsledku si neadekvátne prejavy ich správania skôr či neskôr začne všímať aj širšie okolie a to takisto má svoj pohár trpezlivosti. Pokiaľ sa správanie dotyčného nezmení, bude sa ťažšie presadzovať aj v manažmente, čo môže poviesť aj k jeho profesnému pádu.

 

Mgr. Klára Javorská, Trenkwalder, a. s.

Špecialista pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy