Čo dnes možno považovať za benefity?

trenkwaldertrenkwalder

Benefity ktoré poskytuje zamestnávateľ sú významným prvkom motivácie zamestnancov. V slobodnom podnikateľskom prostredí fungujeme na Slovensku už vyše 20 rokov, pričom počas tohto obdobia sa charakter benefitov zmenil. Poďme sa pozrieť akou zmenou prešli a prečo ich treba považovať za dôležité.

Zamestnanecké benefity sú nepochybne výrazným motivačným prvkom. Prirodzene ovplyvňujú spokojnosť zamestnancov a od nej sa odvíjajúcu výkonnosť a lojalitu. Dnes existuje široká škála možností ktoré sú využívané v závislosti od veľkosti spoločnosti a oblasti jej pôsobenia ako aj pozície, ktorú jej zamestnanci zastávajú.

 

Finančné benefity

Čo dnes možno považovať Galéria fotiek (4)

Tým, že sme historicky v porovnaní so západnými krajinami skôr nováčikom vo svete benefitov, sme naďalej primárne orientovaní na finančné benefity. Ak majú slovenskí zamestnanci možnosť voľby, radšej siahnu po peniazoch. Je však pravdou, že tie nie sú dlhodobo motivačným prostriedkom. Efekt po navýšení platu je vždy dočasný. Hovoria o tom mnohé teórie a potvrdzujú bohaté skúsenosti zamestnávateľov po celom svete. Finančné benefity majú skôr svoje opodstatnenie ak sú naviazané na KPI´s už v akejkoľvek podobe a vyplácané na rôzne časovej báze: variabilná zložka mesačnej mzdy, kvartálne a koncoročné odmeny atď. Vtedy by mal byť jasne zadefinovaný spôsob ich nárokovateľnosti a ten predurčuje ideálne správanie zamestnanca. Dosahovanie želaných výsledkov. Hovoríme o optimálnom stave, ktorý uspokojuje obe strany. Popri variabilných zložkách a rôznych odmenách by však každý zamestnávateľ mal poskytovať aj formu nefinančnej motivácie.

 

Čo všetko sa skrýva pod pojmom nefinančné benefity?

Čo dnes možno považovať Galéria fotiek (4)

V prvom rade sú to benefity, na ktoré má nárok každý zamestnanec. Sú teda poskytované plošne naprieč celou firmou. Sem patria stravné lístky, občerstvenie na pracovisku, firemné vzdelávanie či dovolenka navyše. Nárok má na ne každý a je predovšetkým na jeho rozhodnutí, či ich bude využívať. Väčšinou sa však jedná o možnosti, ktoré sú zaujímavé pre každého. Zároveň je to aj jedno z merítok atraktivity potenciálneho budúceho zamestnávateľa. Medzi spoločnosťami a ich plošnými benefitmi sú prirodzene rozdiely – ak napr. hovoríme o stravných lístkoch – sú zamestnávatelia, ktorí poskytujú 3eurové a zamestnanec pritom na ne určitou čiastkou prispieva a sú zamestnávatelia, ktorí poskytujú 5eurové s nulovým príspevkom zamestnanca. Vo finálnych výpočtoch tento rozdiel v stravenkách môže byť pri rozhodovaní o budúcom zamestnávateľovi kľúčovým (spolu s ďalšími).

Do tejto kategórie patria aj benefity ako napríklad príspevky na dôchodkové poistenie alebo platenie životného poistenia.

Ďalšou skupinou sú benefity poskytované na individuálnej báze. Zaužívaný je v tejto súvislosti termín cafeteria. Čiže systém, ktorý každému zamestnancovi umožňuje zvoliť si to, čo je preňho najužitočnejšie – príspevok na športové alebo kultúrne aktivity a pod. Pre zamestnancov je výhodný v tom, že môžu čerpať 100% z im prideleného rozpočtu a nie je im vnucovaný univerzálny benefit.

 

Benefity podľa pracovnej pozície

Štandardom sú aj benefity, ktoré sú prideľované v závislosti od pracovnej pozície či zaradenia. Od mobilného telefónu (a jeho využívania na súkromné účely), cez notebook (a pripojenie na internet aj doma), služobné auto (a jeho používanie na súkromné účely) až po

Čo dnes možno považovať Galéria fotiek (4)
výber značky služobného auta a pridelenie parkovacieho miesta. Pre obchodníkov a mnoho manažérskych pozícií sú tieto benefity skôr pracovným prostriedkom, ktorý je predpokladom plnohodnotného vykonávania pracovnej náplne. Ak hovoríme o výbere značky či vybavenia auta, tieto sa vzťahujú k vyšším manažérskym pozíciám. Taktiež sem patrí aj využívanie osobného šoféra u vrcholových pozícií. Ale pozor, nemožno to vnímať ako mrhanie firemným rozpočtom – k takýmto pozíciám to jednoducho prináleží a zabezpečuje sa tak očakávaná miera spokojnosti konkrétnych zamestnancov. V poslednej dobe sa firemné benefity rozširujú a mnohé spoločnosti napríklad umožňujú svojim zamestnancom využívať bezplatne a priamo na pracovisku poradenstvo rôzneho charakteru: psychologické, finančné či právne. Uľahčuje im to fungovanie aj v súkromnom živote.

U nás zatiaľ pomerne neštandardným benefitom sú napríklad materské škôlky nachádzajúce sa v priestoroch firmy alebo jej bezprostrednej blízkosti.

K benefitom, ktoré sú viac prístupné a objavili sa v nedávnej dobe, patrí nadštandardná zdravotná starostlivosť (častokrát aj pre členov rodiny).

Čím ďalej tým viac sa objavuje používanie firemných platobných kariet a rôznych klubových kariet a možnosť účasti na vychytených konferenciách a seminároch.

 

Kde sa majú zamestnanci dobre?

Najzaujímavejšie benefity poskytujú spoločnosti pôsobiace v oblasti IT, farmaceutickej oblasti a bankové či finančné inštitúcie. To však neznamená, že inde sa nebudete mať dobre. Možno nebudete mať až také široké možnosti výberu, avšak nájdete si výborný kolektív a možnosti kariérneho rastu. Čo je ešte dôležité pri budúcom rozhodovaní o zamestnávateľovi, je aj samotný pomer medzi platom a nefinančnými benefitmi. V našej krajine naďalej prihliadame predovšetkým na plat, avšak prostredníctvom benefitov môžeme na mnohom ušetriť. Ďalším aspektom, na ktorý pri rozhodovaní treba prihliadať, je možnosť kariérneho rastu a rozvoja – ten je základným predpokladom postupného rozširovania benefitov v budúcnosti (a v neposlednom rade aj navyšovania platu). Benefity by teda mali jednoznačne byť súčasťou vášho pracovného života – a je ich viac ako len tie, ktoré som spomenula. Len pre zaujímavosť – skúste si ich vypísať, zrátať a porovnať so známymi. Sami uvidíte, že rozdiely sa nájdu a zamestnávatelia podporujú svojich zamestnancov rôznymi spôsobmi. Za uváženie zároveň stojí aj fakt, ak benefitov máte minimum. Do ktorej skupiny zamestnancov patríte vy?

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

  Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Trenkwalder Benefity Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy