Chcete motivovať svojich zamestnancov? Dajte im jablko

Zdroj: jablko, jablká

Máte pocit, že sú vaši zamestnanci skleslí? Nezúfajte. Zdvihnúť náladu, a dokonca zvýšiť pracovné sebavedomie môže pomôcť aj malá, takmer nepatrná odmena, naznačuje nový výskum Pensylvánskej štátnej univerzity, publikovaný v International Journal of Occupational Safety and Ergonomics.

"Ak nemôžete zamestnancom zvýšiť plat alebo znížiť pracovné zaťaženie, i malé prejavy láskavosti dokážu zohrať veľkú úlohu," tvrdí jeden z výskumníkov Bu Zhong.

Benefity malých pracovných láskavostí boli skúmané u vodičov autobusu v čínskom Šen-čene. Vodiči dostávali v priebehu trojtýždňového pokusu okrem obvyklého obedového balíčka navyše ešte jablko alebo banán. Náklady na jedného vodiča predstavovali v prepočte na eurá asi 60 centov.

Výsledok? Týždeň po skončení experimentu vykazovali vodiči autobusov nižšiu mieru depresie ako pred jeho začiatkom aj v jeho priebehu. Výskumníci navyše zistili, že aj takto nepatrná odmena zdvihla vodičom pracovné sebavedomie. Inými slovami, vodiči mali vďaka ovociu navyše pocit, že majú svoju prácu viac pod kontrolou.

"Výskum naznačuje, že zamestnanci sú schopní vnímať aj najmenšie zmeny na pracovisku," tvrdí Zhong. "Ak nemáte k dispozícii iné riešenie, ako pracovné prostredie zlepšiť, môžu stačiť malé kroky - napríklad jedno jablko denne," uzatvára.

K obdobným záverom došiel aj behaviorálny ekonóm a autor knihy Aké drahé je zadarmo Dan Ariely. Vo svojom pokuse zistil, že zamestnancov skúmanej továrne nemotivujú k práci peniaze, ale drobné odmeny vo forme pizze alebo pochvaly od nadriadeného.

Čo z toho vyplýva? Pokiaľ chcete spokojnejších zamestnancov, stačí im venovať trochu pozornosti navyše. Ľudia nepracujú len pre peniaze, dôležité sú aj spoločenské aspekty ako vďačnosť alebo malá, v tomto prípade chutná, pozornosť.

Viac o téme: Zamestnanci Zamestnávatelia Motivácia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Forbes, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy