Firmy, ako mať spokojných zamestnancov? Nie je to len o peniazoch, musíte robiť toto

Dobrých zamestnancov si musíte zaslúžiť. Takto by sa dal definovať článok na tému, ktorá znie, ako motivovať zamestnancov? Ako teda zvýšiť ich pracovné nasadenie, morálku a tiež ich pracovné výkony na maximum? Zamestnancov nemožno podplatiť peniazmi. Človek, ktorý bude dostávať neustále finančné odmeny, môže byť síce z počiatku veľmi šťastný, ale ak mu okrem peňazí nevytvoríme žiadny ďalší motivačný prvok pre jeho pracovný rast, budete sa s ním musieť za nejakú dobu rovnako rozlúčiť.

Filozofiou úspechu je nevnímať pracovníkov ako stroje, ktoré sú zdrojom časti tržieb spoločnosti, ale ako inštrumenty, ktoré je potrebné rozvíjať a vytvárať im také pracovné podmienky, ktoré si zaslúžia. Predsa len v zamestnaní človek trávi polovicu svojho života, prečo by teda mala byť naplnená nepríjemným napätím a demotiváciou?

Ako motivovať zamestnancov inak ako finančne?

Otázka, ktorú si vezmeme, na pranier znie, ako motivovať zamestnancov iným spôsobom ako finančne a prečo je tento druh motivácie z dlhodobého hľadiska neprijateľný? Predstavte si, že máte dostatok peňazí na to, zabezpečiť svoju rodinu a ešte si čas od času takzvane vyhodiť z kopýtka. Doma máte všetko, čo k životu potrebujete a veci, ktoré nakupujete len preto, že už možno neviete, čo s peniazmi, vám beztak už žiadnu pridanú hodnotu neprinesú.

Človek, ktorý takto kopí majetok, je vo svojej podstate rovnako neuspokojený. Ak sa pokúsite zamestnancovi zvýšiť platové ohodnotenie docielite len to, že zvýšite i jeho nespokojnosť. Zamestnanec vás musí vidieť ako niečo ďaleko, viac vzácnejšie než prostriedok, z ktorého sa sypú drobné. Ako teda prísť s inou motiváciou, než s tou finančnou? Skúste sa zamyslieť nad tým, čo váš zamestnanec v skutočnosti potrebuje k tomu, aby mohol dosahovať nadpriemerné výsledky. S hľadaním odpovede vám môže dokonale pomôcť takzvaná Maslowova pyramída potrieb.

Čo nám napovie Maslowova pyramída potrieb?

Základné ľudské potreby sa radia od tých najnižších až po tie najvyššie a vo vzájomnom súlade potom vytvára takzvanú pomyselnú "pyramídu". Z tej je následne veľmi jednoduché vyčítať to, čo sme si popísali už v predchádzajúcich riadkoch, a síce že motivovať zamestnancov peniazmi nie je najlepšou voľbou, a síce preto, že nimi napĺňame len prvý stupeň pyramídy. K tým ostatným treba pristupovať oveľa viac, zodpovednejšie preto, aby sa mohli u zamestnanca začať napĺňať. A vedzte, že americký psychológ Abraham Harold Maslow, ktorý je strojcom spomínanej pyramídy to iste veľmi dobre vedel.

Maslowova pyramída potrieb

  • Biologické potreby
  • Potreba istoty, bezpečia
  • Potreba spolupatričnosti, lásky a pochopenia
  • Potreba úcty a uznania
  • Potreba sebarealizácie

Skúste si tak odpovedať na otázku, čo robíte preto, aby mal zamestnanec pocit toho, že jeho práca prináša výsledky a je mu dopriate patričného uznania alebo či má možnosť sa vo vašej firme ďalej rozvíjať a rásť? Zamestnanec potrebuje najmä dostávať nové možnosti a nie zotrvávať na jednom mieste, kde jeho schopnosti iba zakrpatievajú. Jedine tak môžete zamestnanca motivovať k lepším výkonom.

Všímajte si pokroky svojich zamestnancov a nebojte sa o nich hovoriť

V prípade, keď vo vašej spoločnosti fungujú napríklad týždenné porady, hovorte na nich o všetkom, čo sa podarilo a čo by bolo naopak lepšie zmeniť. Ak porady nepreferuje, je ten najvyšší čas na to začať. Pochváľte tých, ktorí sa o niečo zaslúžili a to napríklad aj vtedy, nešlo ak sa o nič významného. Ostatné kolegovia totiž ocenia to, že sa nebojíte šetriť chválou za ich pokroky.

Kreatívne odmeňujte svoj pracovný tím

Odmeniť svojich zamestnancov za ich úsilie a vytrvalosť pri riešení niektorých pracovných povinností sa vždy oplatí. Okrem toho, že tak nadväzujú isté sociálne väzby, tak sa tiež navzájom motivujú. Odmenu za dobre vykonanú prácu si zaslúžia, nemyslíte? Skúste ich napríklad pozvať na bowling, dať im poukazy do ich obľúbených reštaurácií či im objednať zákusky k popoludňajšej kávičke. Vašej fantázii sa v tomto smere medze rozhodne nekladú.

Budujte vrelé vzťahy

Nemusíte so svojimi zamestnancami nadväzovať priateľstvá tým, že s nimi budete tráviť každý týždeň víkendové pobyty na chate, ale stačí, keď si s nimi z času na čas v priateľskej atmosfére porozprávate o ich predstavách a tiež možnostiach. Z takéhoto rozhovoru tak môžete jasne zistiť, ako by mohol daný zamestnanec využiť svoj potenciál a aká činnosť sa pre neho rozhodne nehodí. Ak sa vzájomne dobre spoznáte a nadviažete so zamestnancom vzťah založený na dôvere a rešpekte uvidíte, že s vami potom nebude mať problém akýkoľvek zádrhel v zamestnaní priamo riešiť.

Vzdelávanie zamestnancov ako nehmotná motivácia

Mnoho zamestnancov prahne po vzdelaní a osobnom rozvoji v tomto smere. Niektorí po vzdelaní túžia preto, že si ho napríklad z určitých dôvodov nemohli dorobiť v mladosti či nemali možnosti na to, do vzdelávacej inštitúcie dochádzať a venovať svojmu učeniu dostačujúci čas. Nech je však už dôvod akýkoľvek, jedno je isté, a síce že v prípade, kedy takému zamestnancovi umožníte študovať, bude jeho motivácia k práci úplne naplnená a vy tak budete mať istotu, že o svoj ľudský kapitál viete veľmi dobre starať.

V prípade, kedy sa bude jednať o platené štúdium, ktoré budete plne hradiť z pozície firmy, je možné zamestnancovi vytvoriť pre štúdium podmienku, že po úspešnom ukončení bude musieť nejaký ten čas pracovať výhradne pre vašu spoločnosť. Ponúknuť zamestnanci môžete aj jazykový kurz, ktorý obohatí jeho jazykové znalosti a bude ich tak následne môcť využiť napríklad pri styku s medzinárodnými klientmi vašej spoločnosti. K tomu všetkému ale predovšetkým získate zamestnanca, ktorý bude môcť využiť svoje novo nabité poznatky aj vo vašom podnikaní a budete ho tak môcť obsadiť aj na inú pracovnú pozíciu, pre ktorú sa v danú chvíľu bude skvele hodiť.

Príspevok na dôchodkové pripoistenie či životné poistenie

Nikto z nás netuší, čo ho čaká v budúcnosti. Preto je dobré mať vždy zadné vrátka a v prípade náhlych životných karambolov týmito vrátkami vojsť dovnútra. Teda je veľmi dobré vytvoriť si určitú finančnú rezervu pre prípady, keď sa o seba či svojich blízkych už nebudete schopní starať. A presne pre takéto prípady slúžia formy dôchodkového pripoistenia či životné poistenie. Tie vám pomôžu prekonať niektoré strasti, ktoré vás môžu v budúcnosti postihnúť. A práve tieto príspevky sú skvelou odmenou pre všetkých zamestnancov bez rozdielu. Mať v dôchodku z čoho žiť, keď starostlivosť štátu o dôchodcov je z roka na rok smutnejšia je v súčasnej dobe veľmi dôležité.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Peniaze Práca Zamestnávateľ Zamestnanci Motivácia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, ideaclub

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy