Pracovný pomer na určitú dobu

zakonyzakony

§ 48 Zákonník práce

(1) Pracovný pomer je dohodnutý na neurčitý čas, ak nebola v pracovnej zmluve výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu. Pracovný pomer je uzatvorený na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne. (2) Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát.

(3) Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.

(4) Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné len z dôvodu
a) zastupovania zamestnanca,
b) vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,
c) vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),
d) vykonávania opatrovateľskej služby podľa osobitného predpisu,
e) vykonávania prác, pre ktoré sa vyžaduje vzdelanie umeleckého smeru,
f) vykonávania prác tvorivého zamestnanca vedy, výskumu, vývoja,
g) vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

(5) Dôvod na predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru podľa odseku 4 sa uvedie v pracovnej zmluve.

(6) Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné aj bez dôvodu uvedeného v odseku 4, ak ide o zamestnanca, o ktorom to ustanovuje zákon alebo medzinárodná zmluva.

(7) Zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu nemožno zvýhodniť alebo obmedziť, ak ide o pracovné podmienky a podmienky zamestnávania podľa tohto zákona a o pracovné podmienky súvisiace s bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci podľa osobitného predpisu, v porovnaní s porovnateľným zamestnancom.

(8) Zamestnávateľ informuje vhodným spôsobom zamestnancov v pracovnom pomere na určitú dobu a zástupcov zamestnancov o pracovných miestach na neurčitý čas, ktoré sa u neho uvoľnili.

(9) Obmedzenia podľa odsekov 2 až 7 sa nevzťahujú na zamestnávanie agentúrou dočasného zamestnávania.

Vysvetlivky

Špecifiká pracovného pomeru (PP) na dobu určitú v porovnaní s PP na dobu neurčitú
Pracovný pomer na dobu určitú je vymedzený obdobím, v ktorom zamestnanec vykonáva prácu pre zamestnávateľa. Je platný len v písomnej forme, t.j. v pracovnej zmluve musí byť dohodnuté obdobie jasne uvedené, inak sa pracovný pomer automaticky uzatvára na dobu neurčitú.

Pracovný pomer na dobu určitú je možné v pracovnej zmluve vymedziť viacerými spôsobmi:
• kalendárnym dňom alebo mesiacom (konkrétne časové vymedzenie, najčastejší spôsob vymedzenia trvania pracovného pomeru na dobu určitú)
• ukončením konkrétnych vykonávaných prác (ale s trvaním najviac do troch rokov)
• ukončením materskej dovolenky-návratom zastupovanej zamestnankyne
• vymedzením účelom na dobu vykonávania určitých prác. Ukončenie pracovného pomeru na dobu určitú:
Pracovný pomer na dobu určitú je oproti pracovnému pomeru na dobu neurčitú atypický v tom, že je automaticky ukončený bez toho, aby zamestnávateľ uplatnil niektorý z výpovedných dôvodov. T.j. po uplynutí doby dohodnutej v pracovnej zmluve sa pracovný pomer na dobu určitú ukončí.
PP na dobu určitú sa dá ukončiť aj pred uplynutím doby uvedenej v zmluve, a to štandardnými spôsobmi ukončenia pracovného pomeru, aké ukladá Zákonník práce v § 59 ZP.
Uplynutím doby dohodnutej v pracovnej zmluve sa pracovný pomer skončí, a to aj v prípade, ak je zamestnanec napr. práceneschopný, ak je žena-zamestnanec tehotná alebo je na materskej dovolenke (v prípade, že zamestnávateľ chce pracovný pomer ukončiť výpoveďou, práve vyššie uvedené skupiny zamestnancov sú v ochrannej lehote). To je porovnateľné s ukončením pracovného pomeru dohodou, pri ktorom sa dohodne termín ukončenia pracovného pomeru oboma stranami a týmto termínom sa pracovný pomer končí, aj v tomto prípade ochranná lehota neplatí.
5. Ak ste zamestnancom, ktorému sa končí pracovný pomer na dobu určitú, nemáte nárok na odstupné a to ani v prípade, ak u zamestnávateľa prebiehajú organizačné zmeny ( to ale neplatí v prípade, že PP na dobu určitú sa uzavrie skôr, ako je stanovené v zmluve, t.j. pracovný pomer bude ukončený inou formou).


Reťazenie (opakované uzatvorenie) PP na dobu určitú
Pracovný pomer na určitú dobu je možné predĺžiť, prípadne opätovne uzavrieť najviac dvakrát v období do dvoch rokov bez udania vecného dôvodu.
1. Prvé uzatvorenie PP na dobu určitú: Pracovný pomer uzavrie zamestnávateľ so zamestnancom na dobu určitú.
2. Druhé uzatvorenie PP, prípadne predĺženie prvého uzatvoreného PP na dobu určitú: zamestnávateľ môže predĺžiť alebo opätovne uzavrieť prac. pomer na dobu určitú bez uvedenia vecného dôvodu.

Predĺženie PP na dobu určitú – pokračovanie v tom istom pracovnom pomere Opätovné založenie PP na dobu určitú - tomu predchádza skončenie pôvodného pracovného pomeru a uzatvorenie nového PP na dobu určitú ale len v tom prípade, že sa uzatvorí najneskôr do šiestich mesiacov od skončenia prvého pracovného pomeru medzi tými istými účastníkmi.

4. Ak sa so zamestnávateľom dohodnete, že po uplynutí pracovného pomeru na dobu určitú budete pokračovať vo výkone práce, Váš pracovný pomer sa mení z doby určitej na dobu neurčitú.
Skúšobná doba v pracovnom pomere na dobu určitú
Pri uzatvorení PP na dobu určitú je dohodnutá skúšobná doba podľa platnej legislatívy (§ 45 ZP). Pri predĺžení toho istého pracovného pomeru, prípadne pri opätovnom uzatvorení PP na dobu určitú už nie je možné stanoviť skúšobnú dobu.

Pokiaľ zamestnanci zamestnávateľa patria do jednej z kategórií uvedených v bode 6 § 48 ZP, zamestnávateľ môže aj bez existencie vecného dôvodu uzatvárať reťazovité pracovné zmluvy na dobu určitú.

Pri dočasnom pridelení zamestnanca agentúrou dočasného zamestnávania k užívateľskému zamestnávateľovi je vzhľadom na atypickú formu zamestnávania platnosť § 48 obmedzená (reťazenie pracovných pomerov na dobu určitú v tomto prípade je možné).
Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy