Nastupujete od prvého do práce? Pozor na Zákonník práce (1. časť)

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Ak nastupuje v septembri do novej práce, mali by ste vedieť, aké sú vaše práva a povinnosti a rovnako, aké sú práva vášho zamestnávateľa podľa Zákonníka práce, v prípade jeho schválenia.

Aj keď sa dnes hovorí o množstve pripravovaných zmien pre zamestnancov, živnostníkov či dohodárov, do konca roka ešte stále platí posledná novela Zákonníka práce.

Zamestnanci
Zamestnávateľ môže so zamestnancom uzavrieť zmluvu na dobu určitú trikrát, každú však maximálne na jeden rok. Štandardná dĺžka skúšobnej doby sú 3 mesiace. Pre vedúcich pracovníkov sa však môže pre dostatočné preverenie skúseností predĺžiť aj na 6 mesiacov.

Zamestnávateľ sa môže dohodnúť so zástupcami pracovníkov na flexibilnom pracovnom čase. Platí však, že pracujúci môže odrobiť denne najviac 12 hodín. Dohodnúť sa dá aj na nadčasoch. Za hodiny nadčasu má zamestnanec možnosť výberu. Zoberie si voľno alebo peňažnú odmenu. Zamestnanec do 33 rokov môže dovolenkovať 4 týždne, starší majú nárok na 5 týždňov pracovného voľna.

Výpovedná doba je odstupňovaná. Zamestnanec, ktorému trval pracovný pomer menej ako jeden rok, má výpovednú dobu jeden mesiac. Ten čo pracoval viac ako jeden rok má výpovednú lehotu dva mesiace. Zamestnanci, ktorí strávili vo firme viac ako päť rokov majú nárok na trojmesačnú výpovednú dobu. Zároveň si môže zamestnanec vybrať medzi odstupným alebo výpovednou dobou.

Nárok na odstupné má každý zamestnanec, ktorý uzatvorí dohodu o skončení pracovného pomeru so svojim nadriadeným. K tejto dohode môže dôjsť ak ide o zrušenie zamestnávateľa alebo jeho časti, ďalej keď sa stal zamestnanec nadbytočným z organizačných dôvodov alebo zamestnanec stratil spôsobilosť na prácu na základe lekárskeho posudku.

Niektoré možné pripravované zmeny od roku 2013:

  • Na dobu určitú bude možné pracovať len dva roky. Zmluva sa bude dať predĺžiť maximálne dvakrát.
  • Zavádza sa opätovný súbeh výpovednej doby a odstupného. V prípadoch, keď sa skončí pracovný pomer zo strany zamestnávateľa z dôvodov, že sa ruší alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, z dôvodu, že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách, alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.
  • Výška odstupného pre zamestnanca, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených vyššie,  patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume:
  1. jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca  trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
  2. dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
  3. trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,
  4. štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.
  • Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer dohodou z dôvodov uvedených vyššie, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume:
  1. jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,
  2. dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
  3. trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
  4. štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,
  5. päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.
  • Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená. Dnes platí, že zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka.

Pripravené v spolupráci s právničkou Provident Financial Veronikou Sliškovou.

Veronika Slišková Galéria fotiek (2) Zdroj: red
 
 

V pondelok 3. septembra 2012 sa v ďalšom článku pozrieme na aktuality a zmeny v Zákonníku práce pre živnostníkov a dohodárov.

Viac o téme: Práce Nástup Zákonník Financial Sliskovova Provident
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy