Šaty robia človeka

navodynavody

V súčasnosti sú pravidlá obliekania oveľa liberálnejšie ako v minulosti. Môžeme povedať, že trendy v obliekaní sa výrazne pohli dopredu.

Ako sa vhodne obliecť na prijímací pohovor?

Vaše oblečenie a vzhľad podáva o vás dôležité informácie. Mali by ste preto zvoliť vhodné oblečenie a prispôsobiť ho firme, v ktorej sa uchádzate o prácu. Mali by ste si obliecť to, v čom sa cítite dobre a čo vám pristane. Aj tu platí všeobecné pravidlo, že všetkého veľa škodí. Nepreháňajte preto s výraznými vzormi, doplnkami, prehnanými farbami. Ženy by sa mali vyvarovať módnym výstrelkom, obtiahnutým šatám, ktoré im nedovolia sadnúť si na stoličku, veľkým výstrihom, alebo prehnanému líčeniu..

Ako sa vhodne obliecť na pracovisko?

Na pracovisku by ste svojim oblečením mali vzbudiť čo najlepší dojem. Hlavný dôraz treba klásť na celkovú upravenosť a vzhľad. Veľmi ťažké je skĺbiť lojalitu k spoločnosti, v ktorej pracujete, a na druhej ukázať svoju osobnosť.

  • Odev je potrebné prispôsobiť profesii – inak sa oblieka IT pracovník, bankár, živnostník, herec a pod.
  • Odev je potrebné prispôsobiť situácii – ak ste napr. na služobnej ceste a večer vás čaká firemná spoločenská akcia, prispôsobte tomu aj svoje oblečenie.
  • Odev je potrebné prispôsobiť spoločnosti, v ktorej pracujete. Niektoré spoločnosti vyžadujú formálne, konzervatívne oblečenie, iné neformálne.

    Niektoré spoločnosti uprednostňujú jednotný odev zamestnancov t.j. uniformy. Uniforma ako odev dáva informáciu o kompetenciách pracovníka. Vyžadujú ho spoločnosti, ktoré majú špecifickú pracovnú náplň, alebo aj tie, ktoré potrebujú zjednotiť vzhľad profesií. S uniformami sa môžeme stretnúť napr. v štátnej správe ( polícia, vojsko, požiarnici, zdravotníci...)


Vedeli ste o tom, že aj farby majú svoje posolstvá?
Napríklad modrá farba vysiela dojem spoľahlivosti a serióznosti. Preto ju často vyhľadávajú právnici, bankári, konatelia firiem a pod. Skôr ako investujete do oblečenia , skúste sa poradiť s odborníkom na farby. Ten vám pomôže vám nájsť tie, ktoré sa k vám hodia.
Viac o téme: Navody
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy