Tipy a triky: Ako má vyzerať úspešná prezentácia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Kto by nepoznal dlhé, nudné prezentácie? S niekoľkými jednoduchými trikmi bude mať vaša prednáška u poslucháčov úspech.

V skutočnosti je všeobecne známe, že prezentácia musí dosiahnuť tri hlavné ciele: odovzdať obsah, zaujať publikum a byť zapamätateľná. Často z toho ale nič nie je – prezentácia je príliš dlhá alebo nepreskočí iskra. Tieto tipy a triky vám pomôžu vyhnúť sa budúcim prezentačným faux pas.

Maximálne 20 minút

Optimálna prezentácia by nemala trvať dlhšie ako 20 minút. Čokoľvek nad rámec toho diváci vnímajú ako príliš zdĺhavé. Niekoľkonásobné skúšky pomáhajú odhadnúť čas prednášky.

Počet snímok: menej je často viac

Príliš veľa a preťažené stránky sú odstrašujúce. Preto si radšej dôkladnejšie premyslite, či je každá jedna strana naozaj potrebná. Slajdy by tiež nemali byť preplnené informáciami. Platí tu základné pravidlo: jedna snímka na správu.

Jednotné písmo a veľkosť písma

V prezentácii by mal každý vedieť prečítať stránku. Guy Kawasaki potom vyvinul pravidlo 10-20-30: 10 stránok za maximálne 20 minút, ktoré by mali byť napísané minimálne v 30 bodoch. Príliš veľa rôznych písiem tiež vytvára ďalšie rozptýlenie. Pri rôznych štýloch písma je preto vhodné byť opatrný.

Obrázky a videá

Obrázky a krátke videá, ktoré zodpovedajú obsahu, vyjadrujú emócie a dodávajú prezentácii rozmanitosť.

Pokojné tempo reči

Ak prezentujete príliš rýchlo, stratíte kontakt s publikom. Krátke pauzy počas rozprávania dávajú publiku možnosť nechať pôsobiť to, čo bolo povedané. Cieľovej skupine by sa mal prispôsobiť aj použitý jazyk. Pretože ak prednáška nie je určená len pre odborníkov z odvetvia, odborné výrazy môžu viesť napríklad k problémom s pochopením.

Aktívne zapojiť publikum

Počas prezentácie požiadajte o krátke brainstormingové stretnutia alebo položte otázky, pretože spolupráca a myslenie zaisťujú pozornosť účastníkov.

Anekdoty a príbehy

Komplexný obsah je podaný zrozumiteľnejšie pomocou príbehov z každodenného života alebo malých, milých anekdot a vytvára emócie, ktoré poslucháča nadchnú.

Viac o téme: Pozornosť Prezentácia Poslucháči Zrozumiteľnosť
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy