10+1 rád, ako sa nestať dlhodobo nezamestnaným

nezamestnanínezamestnaní

Mnohí majú tú skúsenosť. O zamestnanie prišli takpovediac zo dňa na deň, novú prácu si hľadali mesiace. Niektorí sú už v evidencii úradov práce dlhšie ako 12 mesiacov a spadajú tak oficiálne do skupiny „dlhodobo nezamestnaných.“ Je to skupina nezamestnaných, ktorej preukázateľne hrozí zvýšené riziko psychického, zdravotného aj sociálneho ohrozenia. Aby ste sa vyhli zaradeniu medzi dlhodobo nezamestnaných a skrátili obdobie evidencie na úrade práce, ponúkame vám pár praktických rád.

Neodkladajte hľadanie práce. Možno ste dostali odstupné a vravíte si, že máte čas a radšej si teraz dva mesiace oddýchnete. V súčasnosti je však ťažké nájsť si prácu a je to proces, ktorý trvá aj niekoľko mesiacov. Preto si čo najskôr napíšte životopis a dajte ho skontrolovať napr. na miestnom úrade práce alebo v personálnej agentúre, určite vám radi pomôžu. Čítanie inzerátov a reakcie na ne, zoznamovanie sa s pracovným trhom a možnosťami práce vás pri oddychovaní nezaťaží.

• Do životopisu nezabudnite uviesť telefonický kontakt na vás. Viac informácií o tom, ako napísať životopis, nájdete napríklad v článku 10 tipov, ako napísať perfektný životopis.

Buďte medzi prvými, ktorí reagujú. Vyhraďte si vo svojom dennom režime pravidelný čas, kedy sa budete venovať iba hľadaniu práce. Na pracovný portál denne pribúdajú pracovné ponuky a uchádzačov býva mnoho.

Premýšľajte a nereagujte na každú pracovnú ponuku, ktorú si otvoríte. Pozorne si prečítajte podmienky v nej uvedené. Ak zamestnávateľ požaduje znalosti či zručnosti, ktorými nedisponujete (napr. výbornú znalosť nemčiny, ktorú nemáte), na vašu žiadosť nebude reagovať.

Pýtajte sa. Takisto nemá zmysel reagovať na inzeráty, v ktorých nie sú uvedené žiadne podrobnosti o ponúkanej práci. V takom prípade je dobré zavolať na uvedené telefónne číslo a vyžiadať si základné informácie (miesto práce, náplň práce, požadované zručnosti a pod.). Inak sa vám môže stať, že až na pohovore zistíte, že takúto prácu robiť nechcete, resp. nespĺňate podmienky.

Využite všetky dostupné zdroje. Známi, kamaráti, regionálne inzertné noviny, sociálne siete, to sú všetko príležitosti, kde hľadať prácu. Na internetových pracovných portáloch využite možnosť aktívneho (denné sledovanie ponúk) i pasívneho (zaradenie vášho životopisu do databázy s prístupom pre zamestnávateľov) hľadania práce.

Majte prehľad. Ak reagujete na viac pracovných ponúk, majte aspoň základnú evidenciu, kedy ste reagovali na aký inzerát, aby sa vám nestalo, že sa až na pohovore budete pýtať „o čo ide.“

Prekročte hranice svojho bydliska. Ak vo vašej obci ponuka vhodnej práce chýba, zvážte, či by ste nemohli dochádzať pár kilometrov do vedľajšieho okresu alebo skúste na dočasné obdobie pracovať v zahraničí (v ČR odpadá i jazyková bariéra). Je veľmi dôležité, aby ste nestratili pracovné návyky, naspäť sa získavajú veľmi ťažko a vaša šanca nájsť si prácu bude každým mesiacom nižšia.

Vezmite aj krátkodobú brigádu. Okrem toho, že prinesiete do rodinného rozpočtu aspoň nejaké peniaze, dôležité je, že si udržíte pracovné návyky. Už po dvoch týždňoch na dovolenke trvá človeku pár dní, kým sa dostane do pracovného tempa. Predstavte si, že nastúpite do práce po niekoľkých mesiacoch nečinnosti ...

Udržiavajte si pravidelný denný režim. Okrem hľadania práce venujte časť svojho dňa zlepšovaniu svojich zručností, učte sa alebo pomôžte príbuznému či priateľovi. Nezabúdajte aj na pravidelnú hygienu a starostlivosť o seba.

Nebojte sa. Možno žijete v kraji s vysokou nezamestnanosťou a nájsť si prácu je pre vás extrémne ťažké. Stáva sa však, že hoci je po mnohých mesiacoch vytúžená práca takpovediac na dosah, človeka prepadne strach, či to zvládne. Na rad prichádzajú rôzne výhovorky, prečo túto prácu odmietnuť. Nízky plat, každodenné dochádzanie, pracovná doba ... neexistuje dôvod, prečo byť nezamestnaný, ak máte možnosť zamestnať sa. Každá práca je lepšia, ako žiadna.

Viac o téme: Dlhodobo nezamestnaní Hľadanie práce rady
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy