Inšpirujte sa a naštartujte to najlepšie v sebe

TEDx smidakovaTEDx smidakova

Existujú dni, kedy za 24 hodín zažijete viac ako za predošlých 24 dní či rokov. Podujatie TED, ktorého licencovaná bratislavská verzia TEDx sa konala túto sobotu 21.5.2011, je presne také o ktorom si poviete „Tak toto bol zážitok.“

Čo to je ten TED? A čo je TEDx?

Všetko, čo o TED-e chcete vedieť, sa dozviete na stránke slovenskej pobočky. Najjednoduchšie vysvetlenie je však také, že ide o podujatie, na ktorom vystupujú rečníci z celého sveta. Rozprávajú pritom o všetkom možnom – deťoch, stromoch, domoch, ekológií, živote, láske... jednoducho o všetkom, na čo si spomeniete. Počúvajú ich diváci, ktorí dobrovoľne zaplatia vstupné a dobrovoľne presedia jeden víkendový deň v nejakej sále, napratanej rovnako šialenými ľuďmi. No a najväčšími šialencami sú organizátori, ktorí tento event pripravujú celé mesiace, bez nároku na honorár.

 

V Bratislave sa konal tento rok druhý ročník. Možno to bude predčasné tvrdenie, ale asi to s TEDx-om bude tak ako s dobrým vínom – každým rokom lepšie.

Inšpirujte sa a naštartujte Galéria fotiek (6)

 

Ako taký TEDx vyzerá?

Preneste sa o pár dní späť a dovoľte mi sprevádzať vás TEDx dňom: V sobotu ráno vstanete tak tesne pres ôsmou. V duchu, či dokonca celkom nahlas si nadávate, váš „skvelý nápad“ trepať sa na konferenciu cez víkend vám odrazu nepríde až tak skvelý. Po príchode do Heineken Tower Stage sa strácate medzi ďalším 300 ľuďmi, ktorí sa registrujú rovnako ako vy. Dostávate tašku s programom, a sadáte si na svoje prvé miesto, aby ste si vypočuli prvý blok prednášok.

 

Inšpirujte sa a naštartujte Galéria fotiek (6)

4 bloky prednášok, 19 rečníkov

Sála je plná euforického šumu a vy čakáte čo príde. Po slávnostnom otvorení bez zbytočného pátosu a formality prichádza prvý rečník. Je ním pán doktor a rozpráva o tom, ako sa dá skúmať miera pripravenosti detí narodiť sa. Uvedomíte si, že ste sa na to nikdy nepozerali z pohľadu dieťaťa v prenatálnom veku a uvažujete, či ste sa vy a ľudia okolo narodili v správnu chvíľu. Skôr ako však prepadnete rôznym teóriám, prichádza mladý Slovák, ktorý vám z pozície vedca pracujúceho nejaký ten rok v NASA rozpráva úžasné veci o vesmíre. Prostredníctvom prezentácie si opäť raz uvedomíte nielen veľkosť vesmíru, ale i to, že v NASA pracujú aj Slováci. Ďalšou rečníčkou je vtipná, krehko pôsobiaca dievčina, ktorá rozpráva o svojej láske k umeniu, originalite a internetovom obchode s hand-made doplnkami.

A týmto slohovým opisným štýlom by sa dalo pokračovať až do konca, lepšie je pozrieť si videa rečníkov, ktoré budú už čoskoro v obehu. ;)

 

Inšpirácia

Inšpirujte sa a naštartujte Galéria fotiek (6)

TEDx je podujatím, kde stretnete veľa ľudí. Veľa zaujímavých ľudí. Nielen rečníkov, ale i divákov. Dostanete sa do rozhovorov s ľuďmi z biznisu i s tými, ktorí sa na to vykašľali. Spoznáte ľudí, ktorí robia nevšedné veci, aké by vám ani nenapadli. Nainfikujete sa toľkými myšlienkami, že ešte pár dní potom neviete, nad ktorou máte vlastne poriadne uvažovať. Sediac v sále sa miestami prehýbate v záchvate smiechu alebo naopak ostávate paralyzovaní dojatím. Uvedomíte si neuveriteľné množstvo vecí, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť. Priznáte si, že sa občas

Inšpirujte sa a naštartujte Galéria fotiek (6)
trápite strašnými somarinami. Zoznámite sa s úplne inými pohľadmi k životu, ktoré vás ďalšie dni nútia premýšľať, čo môžete spraviť vo svojom živote inak, aby vám bolo (ešte) lepšie. Z TEDx-u odchádzate z úsmevom – tým jemným, nenásilným uškŕňaním sa popod fúz na znak vašej spokojnosti s prežitým dňom.

 

TEDx ako spôsob sebarozvoja

TEDx je nielen je o myšlienkach. Neponúka len informácie. Nezmení vaše správanie. Dotkne sa vás niekde zvnútra. Teda ak náhodou pôjdete na ďalší TEDx a váš život vám príde o niečo plnší, budete jeden z viacerých. Nezabudnite sa im ozvať, radi si s vami pokecajú.

 

Inšpirujte sa a naštartujte Galéria fotiek (6)

 

Martina Ličková  

Autorka pracuje ako account manager a HR konzultant v spoločnosti TRIAD Advertising – najoceňovanejšej digitálnej agentúre roka 2010. Autorka trpí neprekonateľnou túžbou zdieľať svoje životné dojmy, a spriadať z nich rady pre lepší pracovný život. Svoje poznatky získavala ako čašníčka, prázdninová plavčíčka, koordinátorka v neziskovom sektore, divadelná produkčná, obchodníčka s umením, projektová manažérka vo vzdelávaní a HR konzultačnej firme.

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 6
Viac o téme: Blog Triad Kariera2011 Lickova Tedx
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy