Najčastejšie chyby na pracovnom pohovore

pracovny pohovorpracovny pohovor Zdroj: Jupiterimages

Mnohí pred vami dookola opakujú tieto chyby a divia sa, že im to na pracovných pohovoroch nijako nevychádza. Možno medzi nich patríte aj vy. Podľa hesla "Spoznaj svojho nepriateľa" zoznámte sa s najčastejšími chybami na pracovných pohovoroch a vyhnite sa im.

Vyhýbajte sa najčastejším chybám:

 

Nedostatok informácií o firme, kde uchádzača čaká prijímací pohovor.

Skúste si zistiť o spoločnosti čo najviac informácií napr. z internetu, tlačovín alebo od svojich známych. Referencie od ľudí, ktorí spoločnosť poznajú „zvnútra“ vám pomôžu urobiť si lepší obraz.

 

Meškanie.

Ak na pohovor pôjdete autom a miesto nepoznáte, skúste si dopredu pozrieť, kde sa dá vhodne parkovať. Spoločnosť môže sídliť v centre mesta, kde sú obmedzené parkovacie možnosti a hľadanie vhodného miesta môže zapríčiniť váš neskorý príchod.

 

Zabúdanie na chronológiu údajov!

Je dôležité, aby ste svoje údaje uvádzali v správnom poradí. Treba začať súčasným zamestnaním, a potom pokračovať tými ostatnými. Vždy uvádzajte najvyššie dosiahnuté vzdelanie. Chronológia je dôležitá, aby vaše CV bolo upravené a prehľadné!

 

Nevymýšľajte si!

V žiadnom prípade nedokresľujte svoje vzdelanie, či pracovné skúsenosti, ktorými nedisponujete. Údaje zo životopisu si personalisti dôkladne preverujú. Nepreceňujte svoje schopnosti. Ak vás neodhalia priamo na pohovore, všetky nezrovnalosti sa odhalia v praxi.

 

Prvý dojem.

Treba sa privítať s úsmevom, pozitívny prístup je základ k úspešnému pohovoru. Práve na základe vizuálnych dojmov, ako sú napr. oblečenie, držanie tela či mimika si o vás personalista urobí prvý dojem. Určite nie je vhodné, aby ste počas pohovoru žuli žuvačku. Treba dbať aj na celkový zovňajšok. Pri stretnutí s personalistom si podávate ruku, preto dbajte na to, aby boli vaše ruky čisté a upravené. Radšej si vyberte elegantnejšie oblečenie. Pri robotníckych a výrobných pozíciách elegantné oblečenie nie je podmienkou, na každom pohovore sa však vyžaduje slušné, čisté oblečenie a vhodná úprava (vyhýbajte sa veľkým výstrihom, krikľavým farbám laku na nechty, rúžu, výraznému parfumu a pod.).

 

Uchádzač je príliš výrečný, alebo príliš utiahnutý.

 Najvhodnejšie je správať sa prirodzene. Všetkého veľa škodí. Nie je vhodné, ak kandidát začne rozprávať aj o svojich súkromných záležitostiach (kam chodí jeho dieťa do školy, aké je to drahé a pod.). Chybou je aj to, ak neprejavuje dostatočný záujem o prácu, alebo naopak zúfalo o prácu prosí. Takýmto prístupom si môžete ľahko odrezať cestu k vysnívanej práci.

 

Počas pohovoru si vypnite telefón!

Je neslušné, ak si telefón nevypnete vôbec. Ak však čakáte dôležitý telefonát, vopred na neho personalistu upozornite a informujte sa, či by mu prekážalo ak budete mať zapnutý telefón. Vždy si ho dajte aspoň na tichý režim.

 

Uchádzač sa nepamätá na aký inzerát reagoval.

Jednou z najväčších chýb by bolo spýtať sa o akú pozíciu vlastne ide. Ideálne je, ak si inzerát dopredu vytlačíte, aby ste vedeli na akú pozíciu ste reagovali. Častokrát uchádzači hľadajú prácu aktívne a reagujú na veľké množstvo ponúk a tak sa môže stať, že prídu na pohovor a pozíciu si nevedia vybaviť. Urobte si prehľad, majte ponuky vytlačené. Papier vám môže slúžiť aj na písanie si poznámok ku konkrétnej pozícii.

 

Otázka platu prichádza na rad medzi poslednými.

Personalistu musíte presvedčiť, že budete pre firmu prínosom a ak vaša prvá otázka smeruje k peniazom, vaša motivácia sa pre neho bude spájať len s platom. Určite sa však treba o plate baviť aj na prvom pohovore. Stačí však povedať rozpätie, v ktorom sa vaše očakávania pohybujú.

 

Pripravené v spolupráci s personálnou agentúrou CPL Jobs, s. r. o.

Viac o téme: Kariera2010 Pracovny pohovor
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy