4 otázky, ktoré vás neminú pri každom pohovore

Šťastie praje pripraveným a pri pracovných pohovorov to platí dvojnásobne. Nie je nič horšie ako kandidát, ktorý nevie nič o potenciálnom zamestnávateľovi a nevie nájsť vhodnú odpoveď na jednoduchú otázku.

Väčšina pohovorov má veľmi podobnú štruktúru. Personalista začína ľahšími otázkami na prelomenie ľadov, pokračuje k životopisu a snaží sa zistiť, ako veľmi sa daný kandidát na prácu hodí a či bude pre firmu prínosom. Ku koncu pohovoru potom dostáva slovo kandidát a môže klásť otázky náborár prípadne potenciálnemu priamemu nadriadenému. Podobne ako jasnú štruktúru môžete očakávať aj štyri základné otázky, ktoré padnú snáď na každom pohovore. Poďme sa na ne pozrieť.

  1. Ako sa máte?
    Možno si hovoríte, že táto otázka na pohovor nepatrí a je pokladaná skôr zo slušnosti. Opak je však pravdou. Výberové konanie väčšinou trvá veľmi obmedzený čas, a preto vás personalisti podrobne počúvajú po celú dobu pohovoru a snažia sa o vás zistiť čo najviac. Je teda potrebné si uvedomiť, že pohovor začína už v momente, keď dorazíte do sídla firmy. Všetkých pozdravte, usmievajte sa a tvárte sa prívetivo. Na otázku potom odpovedzte stručne, ale v pozitívnom slova zmysle. Náborári nechcú počuť, že už tri dni sa máte skôr zle, zanechalo by to na nich negatívny dojem. Nezabudnite otázku opätovať. Väčšina ľudí o sebe rada hovorí a personalistu touto pozornosťou určite potešíš.
  2. Povedzte nám niečo o sebe
    Túto otázku si mnoho náborárov nenechá ujsť. Ide o takú otázku, pri ktorej je dôležitejšia skôr forma ako obsah. Personalisti jednoducho chcú vedieť, ako dobre sa viete pripraviť, či zvládate prezentovať a či dokážete vypichnúť dôležité informácie. Nikto iný totiž o vás nevie viac ako práve vy. Mnoho ľudí sa tejto otázky bojí, pretože nevie, čo presne majú odpovedať. Stačí si pripraviť pár viet, v ktorých popíšete prierez dôležitých míľnikov vášho profesionálneho života, motiváciu a pár zaujímavostí, ktoré v klasickom životopise nenájdu. Nezabudnite potom odpoveď upraviť podľa práce, na ktorú sa hlásite.
  3. Čo od tejto práce očakávate?
    Ako si danú pozíciu predstavujete a ako dokážeš využiť vaše existujúce znalosti? Prečo si myslíte, že sa na túto pozíciu hodíte? To všetko si premyslite a následne priraďte k predstavám konkrétne vedomosti, kontakty či úspechy, ktoré vám v danej práci pomôžu k naplneniu vašich vízií. Dôležité je však nehovoriť len o sebe. Popremýšľajte o tom, čo môže očakávať potenciálny zamestnávateľ od vášho nástupu, v čom môžete byť pre firmu prínosom a nájdite pár príkladov, v ktorých sa stretávajú predstavy oboch strán.
  4. Prečo chcete pracovať práve pre nás?
    Veľmi dôležitá časť pohovoru, ktorú rozhodne neradno podceniť. Personalisti majú záujem len o kandidátov, ktorí pre ich firmu pracovať naozaj chcú. Náletové rozosielanie životopisov vám nemusí pomôcť. Upravte si podľa danej spoločnosti životopis a motivačný list rozhodne píšte vždy ku každému inzerátu na mieru. Zistite si viac o histórii firmy, prečítajte si zmienky v médiách a popremýšľajte, v čom je vám daná spoločnosť blízka. Môžu to byť napríklad hodnoty, prístup k zákazníkom či nejaký spoločensky zodpovedný projekt. Počas pohovoru sa vám poriadna príprava určite oplatí.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Interview Osobnosť Práca Pohovor Otázky Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, isic

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy