Ako sa prezentovať na pohovore? Tieto znaky o vás prezradia viac, ako si myslíte

Osobnej komunikácie medzi ľuďmi je stále menej a menej. Nahrádzajú ju e-maily, telefonické hovory a videopohovory. Schopnosť človeka odhadnúť druhého však ani zďaleka nezmizla. Naopak ju podporili a k dokonalosti priviedli početné psychologické výskumy. Môžete sa s ich technikami stretnúť, keď idete žiadať o nové pracovné miesto.

Sherlock Holmes dokázal uhádnuť pôvod a sociálne postavenie ľudí letmým pohľadom zo zdanlivo nedôležitých maličkostí. Šokoval a dráždil tým verného Watsona. Novodobejší pôvod odhadovania ľudí podľa gest a reči tela siaha do začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia, kedy bola publikovaná kniha zoológa Desmonda Morrisa Nahá opica. Autor v nej tvrdí, že podobne ako u zvierat sa aj u ľudských bytostí dajú pocity a duševný stav jedinca spoznať z gest a akcií.

Táto takmer zabudnutá teória sa koncom minulého storočia dostala v západnej Európe a v USA opäť na výslnie súbežne s teóriami, ako sa presadiť a dosiahnuť úspech, či ako prečítať ľudí tak, aby ich bolo možné ovplyvniť.

Tón vášho hlasu

Štatistiky dokazujú, že pri osobnom kontakte je rozhodujúci prvý dojem, presnejšie prvých niekoľko sekúnd. Podľa výskumov slová ovplyvňujú výsledok stretnutia iba zo siedmich percent. Spôsob vyjadrovania a voľba slov sú dôležité, no oveľa dôležitejší je tón hlasu. Jeho vplyv sa hodnotí na tridsať osem percent. Zvyšok dojmu závisí od neverbálnych faktorov: gestá, oblečenie a výraz tváre.

Gestá

Zradné sú rozpačité gestá, pri ktorých si človek siaha na tvár alebo na nos, rýchlejšie žmurká alebo prehĺta. Najľahšie človeka prezradia paže, ruky a nohy. Zradiť môže človeka aj zaváhanie v hlase, neistý pohľad alebo siahanie si na golier košele či na uzol kravaty. Je zlé byť príliš aktívny, preháňať gestá či hovoriť prudko, rovnako nebezpečné je ale zostať statický.

Oblečenie a doplnky

Oblečenie tiež napovie skúsenému pozorovateľovi veľmi veľa o povahe človeka. Tá sa prejavuje nielen voľbou farby, strihu a materiálu odevu, ale predovšetkým tým, ako človek odev nosí a ako sa v ňom cíti. Dôležitá je kvalita topánok a predovšetkým ich čistota. Mali by byť vyleštené a nemali by byť zodraté. O vkuse a povahe človeka vypovedajú tiež hodinky, náramky, náhrdelníky.

Dôležitý image vytvárajú dnes aj mobilné telefóny. Pri stretnutiach ale musia byť zásadne vypnuté.

Hygiena a životospráva

Zažltnuté zuby či škvrny na zuboch tiež kazia šance kandidátov. Červené uši prezrádzajú nervozitu a hanblivosť. Vopred pripraviť o miesto alebo zmariť šancu na úspech môžu človeku aj spotené či studené ruky a spôsob, akým ruku podáva.

Kilogramy navyše znamenajú vyššiu náklonnosť k chorobám a hovoria silno v neprospech žiadateľa. Červené oči prezrádzajú alergické reakcie, prepracovanosť, únavu či nedostatok spánku a bledé viečka anémiu. To všetko môže človeka vopred odpísať.

Prezradiť vás môže aj vaše vozidlo

Dokonca aj farba auta podľa psychológov o človeku veľa prezradí. Najlepšie sú vraj na tom muži, ktorí jazdia v šedých autách a strieborných, modrých či modrozelených metalízach. Hovorí sa o nich, že sú sebavedomí, vyrovnaní a úspešní.

Ak sa cítite byť pripravený na ďalší pohovor, na Kariéra.sk nájdete stovky voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Interview Osobnosť Práca Pohovor Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, monster

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy