10 diskriminačných otázok, ktoré vám na pohovore nemôžu položiť

Podľa Zákonníka práce by sa vás na pohovore nemali pýtať na veci, ktoré nesúvisia priamo s vykonávaním budúcej práce, uzavretím zmluvy alebo so vzdelaním.Podľa Zákonníka práce by sa vás na pohovore nemali pýtať na veci, ktoré nesúvisia priamo s vykonávaním budúcej práce, uzavretím zmluvy alebo so vzdelaním. Zdroj: thinkstock.com

Podľa Zákonníka práce by sa vás na pohovore nemali pýtať na veci, ktoré nesúvisia priamo s vykonávaním budúcej práce, uzavretím zmluvy alebo so vzdelaním. Prinášame vám otázky, na ktoré na pracovnom pohovore nemusíte odpovedať.

Na pracovnom pohovore sa personalisti snažia zistiť čo najviac informácií o kandidátovi, často však zachádzajú do otázok, ktoré smerujú do súkromia. Podľa prieskumu portálu CareerBuilder až 20 % z viac ako 2 tisíc opýtaných personalistov priznalo, že na pohovore položili kandidátovi diskriminačnú otázku. Ak tak personalista alebo osoba poverená viesť pracovný pohovor na vašom najbližšom pohovore urobí, môžete sa ho spýtať, ako uvedená otázka súvisí s ponúkanou prácou. Ak vám položená otázka neprekáža, môžete na ňu odpovedať, avšak s tým rizikom, že nemusíte postúpiť do druhého kola. Zamestnávateľovi zároveň prejavíte dôveru.

Tu je zoznam diskriminačných otázok:

  1. Boli ste niekedy trestne stíhaný?
    V niektorých zamestnaniach môžu od vás žiadať výpis z registra trestov, ako napríklad pri uchádzaní sa o prácu v štátnej službe.
  2. Ste vydatá/ženatý?
    Váš rodinný status by nemal byť prekážkou v žiadnom zamestnaní. Zamestnávateľ pravdepodobne touto otázkou zisťuje, či sa pracovným povinnostiam budete môcť venovať aj nad rámec pracovného času.
  3. Aké máte vierovyznanie?
    Zamestnávateľ sa vás môže opýtať na váš životný štýl, na vaše záľuby, ako trávite voľný čas, ale otázka smerujúca k náboženstvu by na pracovnom pohovore padnúť nemala.
  4. Máte deti? Ste tehotná?
    Je nezákonné odoprieť niekomu zamestnanie, ak sa stará o deti alebo ich v budúcnosti plánuje mať.
  5. Máte nesplatené dlhy?
    Zamestnávateľ prijíma nového zamestnanca kvôli práci, preto by ho mali zaujímať všetky informácie týkajúce sa zamestnania. Nemá sa však právo pýtať na osobné financie, dlžoby alebo majetok uchádzača.
  6. Beriete nejaké lieky?
    Zdravotný stav zamestnanca je z hľadiska vykonávania jeho funkcie dôležitý. Ak zamestnanec pravidelne užíva nejaké lieky, ako napríklad na astmu alebo cukrovku, je na ňom, či sa o tejto skutočnosti rozhodne informovať zamestnávateľa.
  7. Koľko rokov pracujete?
    Touto otázkou zamestnávateľ iba sleduje, aký je vek uchádzača o zamestnanie. Nemôže ho však kvôli veku diskriminovať. Za diskriminačné sa považujú aj otázky, ktoré smerujú k dátumu narodenia alebo roku dokončenia vysokej školy.
  8. Aká je vaša politická orientácia?
    Zamestnávateľ sa vás nemôže opýtať, či sa angažujete v politike alebo či ste členom nejakej politickej strany.
  9. Aká je vaša sexuálna orientácia?
    Budúci zamestnávateľ vám nemôže položiť ani otázku týkajúcu sa vašej sexuálnej orientácie. Zaujímať by ho mali predovšetkým vaše pracovné skúsenosti a zručnosti.
  10. Fajčíte? Pijete?
    Aj v tomto prípade by mala byť zachovaná ochrana vášho súkromia. Čo robíte vo voľnom čase, je výlučne na vás.
Viac o téme: Interview Pohovor Otázky Personalista Pracovný pohovor Diskriminačné otázky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy