Ako správne reagovať pri rozhovore o plate? Opýtali sme sa personalistov

Každý uchádzač by mal poznať svoju cenu, vážiť si seba a svoju prácu.Každý uchádzač by mal poznať svoju cenu, vážiť si seba a svoju prácu. Zdroj: thinkstock.com

Každý uchádzač by mal poznať svoju cenu, vážiť si seba a svoju prácu. Dôležité je povedať svoje očakávania, avšak po dôkladnom preskúmaní výšky platov na pracovnom trhu. Rozhovor o plate by mal ako prvý začať zamestnávateľ. Ak sa tak nestane, môže uchádzač otvorene naznačiť potrebu objasniť platové možnosti oboch strán.

 

Veľa uchádzačov nevie správne reagovať na otázku na pohovore od personalistu: Aký je váš očakávaný plat? Aké sú reakcie uchádzačov?

Alena Benová, branch manager Start People Zvolen: Každý uchádzač by mal poznať svoju cenu, vážiť si seba a svoju prácu. Preto by sa nemal báť povedať svoje očakávania, čo sa týka jeho odmeňovania. Taktiež odporúčam, pokiaľ sa dohodnú na výške platu počas skúšobnej doby, malo by to byť uvedené v pracovnej zmluve.  Ľudia reagujú aj podľa obsadzovanej pozície. Pri vyšších pozíciách sa stretávam s tým, že uchádzači nemajú problém povedať svoje očakávania. Ak však uchádzač veľmi chce uspieť  (dôvodom môže byť dlhodobá nezamestnanosť alebo rodina a jej finančné potreby atď.)  a pristúpi aj na nižší plat, ako očakával. Po získaní pozície sa  u neho môže dostaviť pocit nenaplnenia a môže stratiť záujem o prácu a odíde  v skúšobnej dobe.

Barbora Bočková, marketing manager Trenkwalder ČR&SR: Platové otázky si musia uchádzači premyslieť. Nie je možné uplatniť jedno pravidla na všetkých. Pre skúsených tzv. expertov platia iné pravidlá, zvyčajne majú prehľad o svojej cene a prínose, ktorý môžu firme poskytnúť a tak môžu svoju predstavu konkretizovať veľmi presne. Pri štandardných uchádzačoch je dôležité si uvedomiť, že každá "osobná cena" by nemala zbytočne uchádzačove zručnosti a skúsenosti zhadzovať, ale práve naopak, nadhodnocovať. Ak chce uchádzač požiadať o vyššiu mzdu, je potrebné mať pripravené argumenty, prečo sa takto sám ohodnotil. Ideálnym riešením býva určenie optimálneho rozmedzia, pričom spodná hranica predstavuje ideál. V praxi sa stretávame so všetkými situáciami - skromní uchádzači sa zbytočne podhodnocujú, niektorí absolventi sa stále dokážu veľmi nadhodnocovať a napriek tomu argumenty nemajú pripravené. Preto si pred svojím pohovorom preskúmajte priemerné platy v žiadanej pozícii a kraji.

Akej vete alebo slovám by sa mali uchádzači vyvarovať pri rozhovore o mzde?  

Alena Beňová, branch manager Start People Zvolen: Nemala by to byť jediná informácia, ktorá uchádzača zaujíma. Nemal by sa odvolávať napríklad na súčasný plat, alebo na plat u predchádzajúceho zamestnávateľa.  

Barbora Bočková, marketing manager Trenkwalder ČR&SR: Ako som uviedla, ideálnym riešením je určiť si rozmedzie. Dôležité je taktiež, vyvarovať sa slovným spojeniam, ako napríklad „nedokážem sa ohodnotiť, neviem, ponúknite mi a uvidím, túto otázku neznášam a podobne.“

Môžete uviesť príklad, ako by mali uchádzači správne reagovať?

Alena Beňová, branch manager Start People Zvolen: Môžete mi prosím uviesť možnosti odmeňovania danej pozície vo vašej spoločnosti?

Je správne navýšenie mzdy pri prechode zo zamestnania do zamestnania? O koľko?

Alena Beňová, branch manager Start People Zvolen: Závisí to od dôvodu prechodu. Pokiaľ je dôvodom získanie vyššieho platu, tak samozrejme, inak kandidát nenastúpi. Bola by som v tomto prípade opatrná a snažila by som sa zistiť,  čo je dôvodom zvýšenia platu. Potreby rodiny, zvýšené náklady je akceptovateľný dôvod. Avšak pocit, že si zaslúžim za danú prácu viac, alebo poznám iných, ktorí na takej istej pozícii zarábajú viac,  je dôvod, ktorý sa určite časom bude opakovať. Uchádzač môže žiadať o zvýšenie platu minimálne, aby mu to pokrylo jeho potreby, avšak maximálne do výšky , ktorú uvádza štatistický úrad. Tieto štatistiky sú uvedené na rôznych portáloch.

Barbora Bočková, marketing manager Trenkwalder ČR&SR: Je dobré vychádzať z bežnej výšky platov v regióne na rovnakej pozícii. Ak uchádzač žiada o navýšenie platu, mal by argumentovať prečo. Uchádzač môže otvorene s personalistom prebrať svoju požiadavku odôvodnením, ako napríklad, že zvýšenie platu vychádza z dlhoročných skúseností, väčšej zodpovednosti na novej pozícii, atď.

Ivana Kubašková, marketing manager Grafton Recruitment Slovakia: Jedným z najčastejších dôvodov odchodu zamestnancov so zamestnania je práve platové ohodnotenie. Zamestnanec by si však mal overiť, ako sa pohybujú platy na obdobnej pozícii na pracovnom trhu a to z viacerých zdrojov, aby neurobil unáhlené rozhodnutie. Keď sme v minulom roku robili pre našich klientov prieskum platov, vyhli sme sa extrémom, ktoré na pracovnom trhu bezpochyby existujú, a  teda nebrali sme do úvahy firmy, ktoré tzv. preplácajú svojich zamestnancov, ani tie, ktoré platia podpriemerne. Rovnako by mal postupovať aj zamestnanec, ktorý chce zmeniť prácu, pričom jeho hlavnou motiváciou je platové ohodnotenie. Pre mnohých uchádzačov, je však motiváciou aj to, čo sa na novej pozícii môžu naučiť a aké možnosti rastu majú v novej spoločnosti. V týchto prípadoch je plat v takejto spoločnosti často rovnaký, či veľmi podobný.

Keď sa personalista zabudne opýtať kandidáta na očakávaný plat, môže túto tému začať uchádzač na pohovore ako prvý?

Alena Beňová, branch manager Start People Zvolen: Určite áno. Aby nenastala situácia, že kandidát uspeje a po zistení výšky platu, spoločnosti oznámi, že nemá záujem. Takže v prvom rade by mal personalista pri výberovom konaní zistiť očakávania kandidáta.  

Barbora Bočková, marketing manager Trenkwalder ČR&SR: Personalista by rozhodne túto záležitosť nemal opomenúť. Ak sa tak stane, môže uchádzač úplne otvorene naznačiť potrebu objasniť platové možnosti oboch strán.

Ivana Kubašková, marketing manager Grafton Recruitment Slovakia: Čo sa týka komunikácie platu na pracovnom pohovore, vo všeobecnosti by s touto témou mal začať samotný zamestnávateľ. Je však samozrejme, že zamestnávateľ chce, aby bol kandidát motivovaný  pracovnou náplňou a preto nie vždy v prvom kole pohovoru začne s touto témou. Pre samotného uchádzača ide však o určite dôležitú informáciu a to najmä pri viaczložkovom odmeňovaní. Ak teda zamestnávateľ na pohovore túto tému nezačal, uchádzač môže určite túto tému začať v rámci otázok, ktoré si pripravil pre zamestnávateľa a na ktoré ho personalista na konci pohovoru určite vyzve.

Viac o téme: Rozhovor Interview Pohovor Plat Výplata Zárobok Personalista Pracovný pohovor Personalisti Personálne agentúry
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy